skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać makowce od wyrabiania ciasta.
Krok 3:
Na początek wymieszaj drożdże z odrobiną mleka, mąki i cukru.
Krok 4:
Niech ciasto trochę wzrośnie.
Krok 5:
Następnie wprowadź mąkę, cukier, żółtko, sól rozpuszczoną w pozostałym mleku, stopiony tłuszcz wieprzowy do ciasta.
Krok 6:
Z powstałej mieszanki zagniatamy gęste ciasto. Gdy ciasto stanie się jednorodne, pozostaw je w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie, w tym celu przepuść mak przez maszynę do mięsa, wymieszaj z mlekiem i gotuj przez około 15 minut.
Krok 8:
Dodaj cukier, stopione masło, cukier waniliowy i cynamon do schłodzonej mieszanki.
Krok 9:
Gdy ciasto zostanie zaparzone, każdą kulkę rozwałkuj na ciasto.
Krok 10:
Kładziemy nadzienie na środku, ściskamy krawędzie.
Krok 11:
Teraz rozłóż makovnichki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Smarujemy makowce jajkiem.
Krok 12:
Wykonujemy na nich 2 nacięcia nożyczkami, aby wypełnienie było widoczne.
Krok 13:
Makovnichki należy piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Po przygotowaniu Maków należy je schłodzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g