bułeczki Makowe z makiem i cynamonem

rozpieszczaj rodzinę tym aromatycznym, przewiewnym ciastem! Po wizycie w innym kraju na świecie po przyjeździe staram się przygotować kilka potraw z ulubionych potraw podczas podróży. Latem udało mi się odwiedzić Czechy, gdzie uderzyło mnie pyszne i dość proste jedzenie o apetycznej nazwie Makovnichki. To właśnie ten przepis kulinarny kuchni czeskiej podzielę się z wami teraz. Aromatyczne makowce przypadną do gustu miłośnikom pieczenia.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 67 % 39 g
294 kcal
IG: 8 / 8 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać makowce od wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na początek wymieszaj drożdże z odrobiną mleka, mąki i cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niech ciasto trochę wzrośnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wprowadź mąkę, cukier, żółtko, sól rozpuszczoną w pozostałym mleku, stopiony tłuszcz wieprzowy do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z powstałej mieszanki zagniatamy gęste ciasto. Gdy ciasto stanie się jednorodne, pozostaw je w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie, w tym celu przepuść mak przez maszynę do mięsa, wymieszaj z mlekiem i gotuj przez około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier, stopione masło, cukier waniliowy i cynamon do schłodzonej mieszanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto zostanie zaparzone, każdą kulkę rozwałkuj na ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy nadzienie na środku, ściskamy krawędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz rozłóż makovnichki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Smarujemy makowce jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wykonujemy na nich 2 nacięcia nożyczkami, aby wypełnienie było widoczne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Makovnichki należy piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Po przygotowaniu Maków należy je schłodzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy