Ciasto Złota Rybka

Ta Złota Rybka zaspokoi chęć spróbowania słodkiego ciasta! I jest piękna)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 83 % 52 g
287 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto na ciasta. Rozwałkuj część ciasta na szeroką, dla podstawy, naleśnik o wysokości 1,5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ten sposób rozwałkuj i pokrój ciasto na zasadzie piramidy - od dużego do małego - i piecz każde ciasto przez 5-6 minut w 180 stopniach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem mleczny. I zacznij, gdy ciasta ostygną, złożyć ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj ciasta kremem i ułóż warstwa po warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ten sposób ułóż piramidę. Wyślij ciasto do lodówki do namoczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadaj ciastu kształt ciała przyszłej ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj warstwą kremu białkowo-maślanego, wstaw do lodówki, aby lekko zestalić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokryj drugą warstwą kremu i wygładź nierówności pod mastyksem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj mastyks na naleśnik i przykryj nim ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spłaszcz fałdy i nierówności.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przytnij część mastyksu, na którą nie dostał się krem i cząsteczki biszkoptu. Może być używany do gotowania płetw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wygładź całe ciasto grudką mastyksu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przyciąć pozostałą krawędź mastyksu blisko podstawy ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wytnij łuski na ciele ryby.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyrzeźbić i przykleić usta ryby.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Złóż zwinięty mastyk na pół i wytnij dwa identyczne Oczy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przytnij jeśli potrzebujesz krawędzi oczu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przyklej oczy do twarzy ryby.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wytnij źrenice z mastyksu w różnych kolorach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przyklej źrenice na swoich miejscach.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wytnij boczne płetwy i ogon, nałóż na nie strukturę. Ogon może być złożony z kilku części.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przyklej płetwy i ogon.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wytnij górną płetwę i nałóż na nią strukturę po obu stronach.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przyklej górną płetwę do grzbietu ryby.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Weź trochę suchego złotego barwnika spożywczego.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Za pomocą pędzla sproszkuj rybę barwnikiem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wytnij koronę z mastyksu i nałóż wzór.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Owinąć koronę wokół szklanki, skleić i pozostawić do zastygnięcia. Przy okazji? koronę należy przygotować dzień przed dekorowaniem ciasta.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Udekoruj rybę koroną.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Umieść figurkę rybaka w pobliżu ryby, również wykonaną wcześniej.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Za pomocą zakreślacza do ciasta nałóż makijaż ryby.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Ryba jest gotowa i czeka na swojego rybaka na świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy