rzepa na parze

proste tradycyjne rosyjskie danie. Świetny dodatek! Rzepa na parze jest prosta i pyszna. Takie danie może być zarówno niezależne (szczególnie dobrze jest gotować na czczo), jak i satysfakcjonujące pożywne danie boczne. Możesz podawać rzepę z mięsem, drobiem lub grzybami. Przyprawy można wybierać według własnych upodobań - idealne są aromatyczne zioła, a ponadto zarówno świeże, jak i suszone, a także przyprawy. Na przykład kolendra, gałka muszkatołowa dobrze komponują się z rzepą, możesz dodać szczyptę imbiru. Dobrym rozwiązaniem byłoby użycie gotowych mieszanek przypraw.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

Z pewnością nie ma nikogo, kto nie słyszałby powiedzenia: "łatwiej niż rzepa na parze". Tak jest-gotowanie rzepy na parze jest bardzo proste, ale okazuje się smaczne i satysfakcjonujące. O wiele bardziej satysfakcjonujące niż ziemniaki, choć o osobliwym smaku. Dziś rzepa jest rzadko przygotowywana, wielu nawet nie wie, jak to zrobić poprawnie. Dlatego proponuję ugotować to tradycyjne rosyjskie danie, nawet bez piekarnika-w zwykłym piekarniku. To prawda, że do przygotowania potrzebujemy glinianego garnka. Ale jeśli nie ma garnka, a rzepa jest i naprawdę chcesz ją ugotować, możesz użyć rękawa do pieczenia.

przygotowujemy się od tego, że myjemy rzepę, po czym obieramy ją i kroimy na duże kawałki. Jeśli rzepy są małe, możesz po prostu przeciąć je na pół. Jeśli duża roślina okopowa, pokrój ją na ćwiartki lub jeszcze mniejsze. Kawałki rzepy wkładamy warstwami do glinianego garnka, posypując każdą warstwę solą i przyprawami.

gdy wszystkie kawałki rzepy są w doniczce, wlej wodę na wierzch. Zamykamy garnek folią złożoną kilka razy. Staramy się, aby garnek był jak najbardziej szczelny. Wkładamy garnek z rzepą do zimnego (koniecznie zimnego, w przeciwnym razie garnek może pęknąć) piekarnika, włączamy go, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza. Trzymaj rzepę w piekarniku przez 40 minut.

kiedy mija czas, sprawdzamy rzepę pod kątem gotowości-powinna stać się miękka. Jeśli chcesz kontynuować gotowanie, włóż garnek do piekarnika na kolejne 20 minut. Powinien być również szczelnie przykryty folią.

podawaj gotową rzepę do ciepłego stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy