kaczka w garnku pieczona z kaszą gryczaną
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój kaczkę na małe kawałki. Potrzebujemy miąższu, ale możesz dodać małe kości. Wkładamy mięso do garnków, wlewamy trochę wody, zamykamy pokrywką i gotujemy w piekarniku do połowy. Wyjmujemy garnki, spuszczamy nadmiar tłuszczu, dodajemy kroplę wody zamiast spuszczonego płynu. Sól, pieprz, włóż drobno posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w paski (możesz zetrzeć na grubej tarce). Dodaj kaszę gryczaną lub proso i ponownie Wyślij do piekarnika. Gotuj, aż płatki trochę się ugotują. Następnie dodaj śmietanę i doprowadź do gotowości pod pokrywką.
dla tych, którzy nie boją się jeść tłustych potraw - soku z kaczki nie można spuścić i nie dodawać wody. Reszta jest dokładnie taka sama według przepisu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g