ciasteczka Wegetariańskie
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Obieramy marchewki, myjemy, trzy na średniej tarce, można je zmielić za pomocą blendera.
2. Dodaj skórkę pomarańczową i cukier waniliowy do marchwi, wlej olej roślinny i wlej cukier.
3. Na tym etapie wlej płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Ciasto nie wygląda dokładnie jak zwykłe ciasto, jest grubsze.
4. Masę rozprowadzamy na blasze do pieczenia, rozprowadzamy równą warstwą, za pomocą noża zaznaczamy granice ciasteczkami i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ciasteczka przez 20 minut.
5. Gdy ciasto trochę ostygnie, podziel ciasteczka rękami, połóż je na talerzu i podawaj.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g