skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieczorem wyjmujemy wiśnie z zamrażarki, wkładamy do durszlaka, rozmrażamy przez noc.
2. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej (lub w łaźni wodnej) do płynnej konsystencji, połącz ze śmietaną i cukrem, pocieraj łyżką, aż będzie całkowicie jednorodna.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne. Zawijamy go w folię spożywczą (odpowiednia jest zwykła plastikowa torba) i wysyłamy do lodówki na około pół godziny.
4. Schłodzone ciasto dzielimy na 15 kulek o równej wielkości. Każdą z kulek zwijamy w prostokąt o szerokości 5 cm i długości 25-26 cm.
5. Na środku każdego prostokąta rozłóż wiśnie w rzędzie, lekko posyp cukrem i mocno ściśnij krawędzie.
6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem ,przenieś na nią rurki (zachowaj odległość - nie kładź rur blisko siebie), wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz, aż pojawi się piękny złoty kolor, około 15-20 minut.
7. Za pomocą miksera ubij śmietanę z cukrem i wanilią.
8. Tworzymy ciasto z rur, obficie pokrywając każdą warstwę śmietaną. Układamy rurki w tej kolejności: 5 szt. - 4 szt. - 3 szt. - 2 szt. - 1 szt. - okazuje się bardzo smaczną piramidą.
9. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej i zalej powierzchnię ciasta. Krawędzie nie będą równe, to całkiem normalne. Gdy ciasto jest namoczone, przycinamy je, ostrożnie odcinając nożem.
rurki będą moczone przez 2-3 godziny, a nawet dłużej, więc bądź cierpliwy.
podaj piękną chatę na stole, pokrój na kawałki, jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g