ciasto Chata z wiśniami i czekoladą

bardzo apetyczne, ulubione ciasto wszystkich-traktuj krewnych! Uwielbiam wiśnie, uwielbiam wypieki z tymi jagodami, dodaję do deserów. Teraz zgadujesz, dlaczego Uwielbiam ciasto & quot; Chata & quot;) oprócz wiśni, ciasto jest również bardzo delikatne-umiarkowanie słodkie, a krem jest pyszny! Dzielę się przepisem, według którego przygotowuję Moje ulubione ciasto.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 64 % 28 g
236 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h 30 min

1. Wieczorem wyjmujemy wiśnie z zamrażarki, wkładamy do durszlaka, rozmrażamy przez noc.

2. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej (lub w łaźni wodnej) do płynnej konsystencji, połącz ze śmietaną i cukrem, pocieraj łyżką, aż będzie całkowicie jednorodna.

3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne. Zawijamy go w folię spożywczą (odpowiednia jest zwykła plastikowa torba) i wysyłamy do lodówki na około pół godziny.

4. Schłodzone ciasto dzielimy na 15 kulek o równej wielkości. Każdą z kulek zwijamy w prostokąt o szerokości 5 cm i długości 25-26 cm.

5. Na środku każdego prostokąta rozłóż wiśnie w rzędzie, lekko posyp cukrem i mocno ściśnij krawędzie.

6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem ,przenieś na nią rurki (zachowaj odległość - nie kładź rur blisko siebie), wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz, aż pojawi się piękny złoty kolor, około 15-20 minut.

7. Za pomocą miksera ubij śmietanę z cukrem i wanilią.

8. Tworzymy ciasto z rur, obficie pokrywając każdą warstwę śmietaną. Układamy rurki w tej kolejności: 5 szt. - 4 szt. - 3 szt. - 2 szt. - 1 szt. - okazuje się bardzo smaczną piramidą.

9. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej i zalej powierzchnię ciasta. Krawędzie nie będą równe, to całkiem normalne. Gdy ciasto jest namoczone, przycinamy je, ostrożnie odcinając nożem.

rurki będą moczone przez 2-3 godziny, a nawet dłużej, więc bądź cierpliwy.

podaj piękną chatę na stole, pokrój na kawałki, jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy