chleb z wełny

zwiewny chleb przypominający motek wełny! - Wool Roll Bread. Domowy chleb wykonany z naturalnych składników, pieczony z miłością, nigdy nie może się równać ze sklepem. Świetny domowy przepis na biały chleb w piekarniku, który zaskoczy swoim wyglądem i niespodzianką w środku. Prawdziwe dzieło sztuki.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 72 % 36 g
242 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: w ciepłym, świeżym mleku dodaj suche drożdże, wymieszaj i pozostaw na 5 minut w ciepłym miejscu do aktywacji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto: w dużej misce do ciasta za pomocą trzepaczki wymieszaj przesianą mąkę, sól morską, cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ciepłą świeżą śmietanę (33% tłuszczu), jajko kurze i ciasto - mleko z drożdżami do powstałej suchej mieszanki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj-lepiej za pomocą robota kuchennego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj ciasto w kulkę, przykryj folią lub pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 60 minut, aby ciasto wyrosło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Następnie przykryj spód papierem do pieczenia i posmaruj go masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto urosło około dwukrotnie, połóż je na desce do krojenia lub blacie posypanym mąką. Lekko spłaszcz piłkę dłońmi. Podziel ciasto na pięć segmentów za pomocą specjalnej szpatułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z każdej części uformuj kulkę. Gdy kulki będą gotowe, połóż je na posypanej mąką lub posmarowanej masłem desce, przykryj kulki folią i pozwól ciastu odpocząć przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu zwiń jedną kulkę w Podłużny owal. Po jednej stronie tego owalu wykonaj nacięcia, aby wyglądały jak frędzle. A po drugiej stronie owalu połóż trochę suszonej żurawiny lub rodzynek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż ciasto po bokach i zwiń je w wałek. Zrób to samo z każdą z pięciu kulek ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż rolki w formie w kółko, aby uzyskać otwór w środku. Przykryj folią i odstaw na 60 minut w temperaturze pokojowej, aby dopasować i podwoić wzrost. Po 60 minutach posmaruj ciasto świeżym mlekiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Chleb jest miękki, przewiewny, aromatyczny i niesamowicie apetyczny z wyglądu. A żurawina w środku doskonale uzupełnia delikatny kremowy smak wypieków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy