skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: w ciepłym, świeżym mleku dodaj suche drożdże, wymieszaj i pozostaw na 5 minut w ciepłym miejscu do aktywacji.
Krok 2:
Ciasto: w dużej misce do ciasta za pomocą trzepaczki wymieszaj przesianą mąkę, sól morską, cukier.
Krok 3:
Dodaj ciepłą świeżą śmietanę (33% tłuszczu), jajko kurze i ciasto - mleko z drożdżami do powstałej suchej mieszanki mąki.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj-lepiej za pomocą robota kuchennego.
Krok 5:
Uformuj ciasto w kulkę, przykryj folią lub pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Krok 6:
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Następnie przykryj spód papierem do pieczenia i posmaruj go masłem.
Krok 7:
Gdy ciasto urosło około dwukrotnie, połóż je na desce do krojenia lub blacie posypanym mąką. Lekko spłaszcz piłkę dłońmi. Podziel ciasto na pięć segmentów za pomocą specjalnej szpatułki.
Krok 8:
Z każdej części uformuj kulkę. Gdy kulki będą gotowe, połóż je na posypanej mąką lub posmarowanej masłem desce, przykryj kulki folią i pozwól ciastu odpocząć przez 15 minut.
Krok 9:
Po upływie czasu zwiń jedną kulkę w Podłużny owal. Po jednej stronie tego owalu wykonaj nacięcia, aby wyglądały jak frędzle. A po drugiej stronie owalu połóż trochę suszonej żurawiny lub rodzynek.
Krok 10:
Złóż ciasto po bokach i zwiń je w wałek. Zrób to samo z każdą z pięciu kulek ciasta.
Krok 11:
Ułóż rolki w formie w kółko, aby uzyskać otwór w środku. Przykryj folią i odstaw na 60 minut w temperaturze pokojowej, aby dopasować i podwoić wzrost. Po 60 minutach posmaruj ciasto świeżym mlekiem.
Krok 12:
Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 20 minut.
Krok 13:
Chleb jest miękki, przewiewny, aromatyczny i niesamowicie apetyczny z wyglądu. A żurawina w środku doskonale uzupełnia delikatny kremowy smak wypieków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g