makaron skrobiowy po chińsku

pikantne danie dla miłośników wszystkiego, co nowe! Wspaniały obiad-pyszny, łatwy! A gotowanie jest zarówno interesujące, jak i łatwe. Zaskocz swoich bliskich, przygotowując tak ciekawą i smaczną sałatkę!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 67 % 24 g
217 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Marchewki myjemy, obieramy i pocieramy na tarce do chińskiej marchwi.
2. Wyczyść cebulę i posiekaj półpierścienie.
3. Usuń nasiona z papryki i pokrój w cienkie paski.
4. Bakłażany kroimy również w paski, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, po czym wyciskamy sok.
5. Wlej olej na patelnię i smaż po kolei, każdy składnik osobno.
5. Ugotuj makaron skrobiowy zgodnie z instrukcją, przenieś na sito i pozwól wodzie spłynąć.
6. W głębokim naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, sól i pieprz do smaku. Dodaj posiekany czosnek. Doprawiamy olejem sezamowym i sosem sojowym. Dobrze wymieszaj i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Makaron skrobiowy - 336   kcal/100g

Podobne przepisy