makaron skrobiowy po chińsku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Marchewki myjemy, obieramy i pocieramy na tarce do chińskiej marchwi.
2. Wyczyść cebulę i posiekaj półpierścienie.
3. Usuń nasiona z papryki i pokrój w cienkie paski.
4. Bakłażany kroimy również w paski, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, po czym wyciskamy sok.
5. Wlej olej na patelnię i smaż po kolei, każdy składnik osobno.
5. Ugotuj makaron skrobiowy zgodnie z instrukcją, przenieś na sito i pozwól wodzie spłynąć.
6. W głębokim naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, sól i pieprz do smaku. Dodaj posiekany czosnek. Doprawiamy olejem sezamowym i sosem sojowym. Dobrze wymieszaj i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Makaron skrobiowy - 336 kcal/100g