Domowy Baton Mars

jeśli lubisz czekoladę, spróbuj zrobić Marsa w domu.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 35 % 28 g
węglowodany 61 % 49 g
468 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W głębokiej misce wyślij 1 paczkę mlecznej czekolady i pasty z orzeszków ziemnych (masło) i mikrofaluj przez 90 sekund. Co 30 sekund wyjmuj i delikatnie mieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj formularz. Bardzo wygodne jest używanie takich jednorazowych naczyń do pieczenia. Posmaruj dno i boki kroplą oleju (jeśli jest olej w sprayu, to jest idealny). Rozłóż warstwę czekolady na dnie, spłaszcz i pozostaw do zestalenia. Najpierw pół godziny na stole, a następnie możesz włożyć do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić Nugat, rozpuść masło z cukrem na patelni. Następnie dodaj mleko skondensowane. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pastę orzechową, pianki marshmallow (podgrzej je w kuchence mikrofalowej) i ekstrakt waniliowy. Zdejmij z ognia i wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż równą warstwę na czekoladzie i ponownie pozostaw na 1,5 godziny do zestalenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób karmel (wlej pół szklanki cukru i 2 łyżki do pojemnika. l Woda i podpal, aż mieszanina zacznie gęstnieć i brązowieć). Wyślij karmel wraz ze śmietaną na małym rondlu do pieca i podgrzewaj przez około 7 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wylej i pozostaw na półtorej godziny. Ostatnia warstwa to czekolada. Powtórz proces pierwszego kroku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ostatecznym zamrożeniu otrzymasz takie piękno. Pozostaje tylko pokroić na porcje i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy