Sałatka z wędzonym kurczakiem, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

wykwintne połączenie wędzonego mięsa z orzechami i suszonymi śliwkami. Sałatka jest niezwykle smaczna! Jest sycący i delikatny. Mięso drobiowe uzupełnia słodko-kwaśna nuta suszonych śliwek, odrobina cierpkości i soczystości orzecha włoskiego, świeżość ogórka i łączy pikanterię majonezu. Jest spożywany szybko, ale jest kaloryczny, chociaż czasami możesz się rozpieszczać. To świetna opcja na świąteczny stół, ale także danie, które możesz podać na każdą okazję.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 50 % 20 g
węglowodany 30 % 12 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj orzechy włoskie wystarczająco drobno nożem. Wszystkie potrawy powinny być mniej więcej tej samej wielkości, a im drobniej posiekasz, tym delikatniejsza i smaczniejsza będzie sałatka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajka na twardo na białka i żółtka. Pokrój białka w drobną kostkę lub zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ale ogórek lepiej pokroić nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel mięso od kości i skóry, również drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz suszone śliwki, zalej gorącą wodą przez 5-10 minut, aby zmiękły. Następnie osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z przygotowanych potraw ułóż sałatkę warstwami. Sałatkę można podawać na płaskim, otwartym naczyniu,w przezroczystej salaterce lub w porcjach w miseczkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pierwsza warstwa to mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie cienka warstwa majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dalej warstwa suszonych śliwek. Spróbuj powtórzyć kształt, aby nie kruszył się na krawędziach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie posyp suszone śliwki orzechami, lekko dociskając je do powierzchni i jest w porządku, jeśli trochę się kruszą. Najważniejsze jest to, że dana forma sałatki jest zachowana.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to białka jaj, należy je również lekko wyrównać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż wystarczająco grubą warstwę majonezu na białkach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Warstwa ogórków. / Możesz dodać sól do woli, ale mam dość soli w kurczaku i majonezie, więc według własnego uznania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Cienka warstwa majonezu / lub siatka, jeśli majonez jest wystarczająco płynny/.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zetrzyj żółtko na wierzchu, lekko obsypując je bokami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Boki sałatki i brzegi naczynia lekko posyp orzechami i udekoruj, jak chcesz. Jeśli nie podasz od razu, przykryj górę folią. Smacznego !

próbowałem zastąpić majonez niskotłuszczową śmietaną, jogurtem naturalnym, domowym majonezem, ale to z przemysłowym majonezem oliwnym smak sałatki jest bardziej pikantny, bogaty.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy