skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Posiekaj orzechy włoskie wystarczająco drobno nożem. Wszystkie potrawy powinny być mniej więcej tej samej wielkości, a im drobniej posiekasz, tym delikatniejsza i smaczniejsza będzie sałatka.
Krok 3:
Podziel jajka na twardo na białka i żółtka. Pokrój białka w drobną kostkę lub zetrzyj.
Krok 4:
Ale ogórek lepiej pokroić nożem.
Krok 5:
Oddziel mięso od kości i skóry, również drobno posiekaj.
Krok 6:
Opłucz suszone śliwki, zalej gorącą wodą przez 5-10 minut, aby zmiękły. Następnie osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Z przygotowanych potraw ułóż sałatkę warstwami. Sałatkę można podawać na płaskim, otwartym naczyniu,w przezroczystej salaterce lub w porcjach w miseczkach.
Krok 8:
Pierwsza warstwa to mięso.
Krok 9:
Następnie cienka warstwa majonezu.
Krok 10:
Dalej warstwa suszonych śliwek. Spróbuj powtórzyć kształt, aby nie kruszył się na krawędziach.
Krok 11:
Delikatnie posyp suszone śliwki orzechami, lekko dociskając je do powierzchni i jest w porządku, jeśli trochę się kruszą. Najważniejsze jest to, że dana forma sałatki jest zachowana.
Krok 12:
Następna warstwa to białka jaj, należy je również lekko wyrównać.
Krok 13:
Rozłóż wystarczająco grubą warstwę majonezu na białkach.
Krok 14:
Warstwa ogórków. / Możesz dodać sól do woli, ale mam dość soli w kurczaku i majonezie, więc według własnego uznania.
Krok 15:
Cienka warstwa majonezu / lub siatka, jeśli majonez jest wystarczająco płynny/.
Krok 16:
Zetrzyj żółtko na wierzchu, lekko obsypując je bokami.
Krok 17:
Boki sałatki i brzegi naczynia lekko posyp orzechami i udekoruj, jak chcesz. Jeśli nie podasz od razu, przykryj górę folią. Smacznego !
próbowałem zastąpić majonez niskotłuszczową śmietaną, jogurtem naturalnym, domowym majonezem, ale to z przemysłowym majonezem oliwnym smak sałatki jest bardziej pikantny, bogaty.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g