Ryżyki smażone
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj grzyby, gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut od momentu wrzenia.
2. W międzyczasie myjemy pietruszkę i koperek, kroimy nożem tak drobno, jak to możliwe. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę bezpośrednio do zieleni. Tutaj wlej olej słonecznikowy, wymieszaj.
3. Ugotowane grzyby wrzucamy do durszlaka, odcinamy nogi. Panierujemy czapki w mące i smażymy na oleju roślinnym po obu stronach, aż będą chrupiące na złoty kolor.
4. Kładziemy grzyby na naczyniu, doprawiamy dressingiem z ziół i czosnku i podajemy na stole z dodatkiem przystawki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g