Ryżyki smażone

rzeczywiste danie zarówno zimą, jak i latem, spróbuj! Smażone grzyby można gotować z lodami lub świeżymi grzybami, przed smażeniem należy je ugotować. Udka grzybowe nie są używane w tym przepisie, można je smażyć osobno lub użyć w innym naczyniu. Nie trzeba dodawać nierafinowanego oleju słonecznikowego do sosu ziołowego, możesz wybrać dowolny inny do smaku.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 71 % 20 g
węglowodany 21 % 6 g
202 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Dokładnie umyj grzyby, gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut od momentu wrzenia.

2. W międzyczasie myjemy pietruszkę i koperek, kroimy nożem tak drobno, jak to możliwe. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę bezpośrednio do zieleni. Tutaj wlej olej słonecznikowy, wymieszaj.

3. Ugotowane grzyby wrzucamy do durszlaka, odcinamy nogi. Panierujemy czapki w mące i smażymy na oleju roślinnym po obu stronach, aż będą chrupiące na złoty kolor.

4. Kładziemy grzyby na naczyniu, doprawiamy dressingiem z ziół i czosnku i podajemy na stole z dodatkiem przystawki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy