leniwa zapiekanka ziemniaczana

bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. . Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Z mieloną wołowiną okazuje się bardziej wyrafinowany. Z kurczakiem tak aromatycznie.
AwlsonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 48 % 11 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki. Zagotuj w osolonej wodzie.
2. Pokrój cebulę i smaż na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta.
3. Dodaj mięso mielone do cebuli. Sól, dodaj przyprawy i smaż do miękkości.
4. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree, rozcieńczając wodą z ziemniaków. Doprawić masłem.
5. Włóż mięso mielone do puree i wymieszaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g

Podobne przepisy