zupa puree cebulowo-grzybowa w powolnej kuchence

Gotowanie jest długie, ale pyszne. Trochę kalorii. Bardzo smaczne z bułką tartą z czarnego chleba.
RiggsAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 29 % 2 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pieczarki obieram ze skóry, leżę na małych kawałkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obieram marchewki i jedną małą cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cięcie na kawałki. Umieszczam grzyby, marchewki i cebulę w powolnej kuchence, wlewam wodę, włączam tryb "Gotowanie" na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu grzybowego obieram większość cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kroję w średnie kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tru na drobnej tarce ser. Czekam na gotowość bulionu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy bulion jest gotowy, zaczynam karmelizować cebulę. To długi proces. Gotuję około 50 minut, tryb "smażenia", temperatura 130 stopni. Ciągle mieszaj. 5 minut przed końcem dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą blendera zamieniam bulion z grzybami w puree. Wlać do multicookera, dodać sól, pieprz, ser, zioła w razie potrzeby. Włączam tryb "Zupa" na 12 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zupa jest gotowa. Lekki i pyszny. Zwłaszcza z grzankami z czarnego chleba.

długo się gotuje. Używam wolnowaru Moulinex CE502832 1000W

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy