skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pieczarki obieram ze skóry, leżę na małych kawałkach.
Krok 2:
Obieram marchewki i jedną małą cebulę.
Krok 3:
Cięcie na kawałki. Umieszczam grzyby, marchewki i cebulę w powolnej kuchence, wlewam wodę, włączam tryb "Gotowanie" na 30 minut.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu grzybowego obieram większość cebuli.
Krok 5:
Kroję w średnie kostki.
Krok 6:
Tru na drobnej tarce ser. Czekam na gotowość bulionu
Krok 7:
Kiedy bulion jest gotowy, zaczynam karmelizować cebulę. To długi proces. Gotuję około 50 minut, tryb "smażenia", temperatura 130 stopni. Ciągle mieszaj. 5 minut przed końcem dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Za pomocą blendera zamieniam bulion z grzybami w puree. Wlać do multicookera, dodać sól, pieprz, ser, zioła w razie potrzeby. Włączam tryb "Zupa" na 12 minut.
Krok 9:
Zupa jest gotowa. Lekki i pyszny. Zwłaszcza z grzankami z czarnego chleba.
długo się gotuje. Używam wolnowaru Moulinex CE502832 1000W
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g