Puree z rutabagi

Spróbuj najdelikatniejszego przecieru warzywnego! Bardzo smaczne! Puree z rutabagi to świetny dodatek i przyzwoita alternatywa dla puree ziemniaczanego. Danie można podawać z mięsem lub drobiem, konsystencję można regulować za pomocą bulionu, można je zagęścić lub odwrotnie.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
58 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Rutabagę i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do rondla z grubym dnem, wlewamy oliwę z oliwek, wysyłamy do ognia.

2. Obierz czosnek, pokrój na talerze, wyślij na patelnię do głównych warzyw.

3. Po tym, jak warzywa lekko się zrumienią, wlej bulion warzywny i wodę, zagotuj, gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Następnie dodaj wegański ser śmietankowy, sól i pieprz do smaku, ubij warzywa blenderem zanurzeniowym, aż będą puree.

wlać puree porcjami, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować ziołami według uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rutabaga - 34   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy