proste i szybkie leniwe pierogi ziemniaczane

Prosty przepis na pierogi ziemniaczane na każdy dzień. Leniwe pierogi są apetyczne i bardzo delikatne. Możesz podawać leniwe pierogi z masłem, kwaśną śmietaną, smażoną cebulą, możesz dodać skwarki, zioła lub dowolny sos.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 79 % 31 g
154 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

1.Napełnij ziemniaki wodą i gotuj do miękkości.
2.Spuszczam wodę, ugniatam tłuczkiem i pozwalam puree ziemniaczanym trochę ostygnąć.
3.Dodaję sól, jajko, przesianą mąkę i zagniatam ciasto i formuję leniwe pierogi.
4.Wlej wodę do rondla, dodaj sól. Wrzucam pierogi do dobrze wrzącej wody. Gotuję pop-up pierogi przez 2 minuty, nie zamykając pokrywki.

proces gotowania można obejrzeć w krótkim przepisie wideo powyżej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy