proste i szybkie leniwe pierogi ziemniaczane
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1.Napełnij ziemniaki wodą i gotuj do miękkości.
2.Spuszczam wodę, ugniatam tłuczkiem i pozwalam puree ziemniaczanym trochę ostygnąć.
3.Dodaję sól, jajko, przesianą mąkę i zagniatam ciasto i formuję leniwe pierogi.
4.Wlej wodę do rondla, dodaj sól. Wrzucam pierogi do dobrze wrzącej wody. Gotuję pop-up pierogi przez 2 minuty, nie zamykając pokrywki.
proces gotowania można obejrzeć w krótkim przepisie wideo powyżej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g