risotto z radicchio

przygotuj danie restauracyjne w domu. Risotto z radicchio pomoże urozmaicić rodzinne menu, stanie się atrakcją dnia. Smak potrawy nie jest zwyczajny, pikantny, na pewno spodoba się krewnym.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 85 % 11 g
61 kcal
IG: 30 / 70 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Radicchio kroimy również w drobną kostkę. Rozłóż cebulę i radicchio na patelni z grubym dnem, wlej  oliwę z oliwek, Wyślij do ognia, smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj liść laurowy, wlej czerwone wino, kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. 

2. Moje gruszki, obieramy skórę, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy w kostkę. Rozłóż przygotowane gruszki w małej misce, wlej część bulionu (80-100 ml), puree za pomocą blendera zanurzeniowego. 

3. Wlej ryż do osobnego rondla, dodaj sól i wcześniej obrany ząbek czosnku, Wyślij do ognia, podgrzej mieszając przez 2-3 minuty, a następnie wlej pozostałe Wino i bulion, gotuj przez 15 minut.

4. Na tym etapie włóż puree gruszkowe do ryżu, wcześniej smażoną cebulę z radicchio, wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut, gdy tylko ryż stanie się AL-DENTE, zdejmij patelnię z ognia, ostrożnie usuń czosnek i liść laurowy.

wlej risotto na porcje, udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi i plasterkami gruszek, podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal / 100g
  • Gruszki w puszkach - 76   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Radicchio - 23   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy