skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Radicchio kroimy również w drobną kostkę. Rozłóż cebulę i radicchio na patelni z grubym dnem, wlej  oliwę z oliwek, Wyślij do ognia, smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj liść laurowy, wlej czerwone wino, kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. 
2. Moje gruszki, obieramy skórę, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy w kostkę. Rozłóż przygotowane gruszki w małej misce, wlej część bulionu (80-100 ml), puree za pomocą blendera zanurzeniowego. 
3. Wlej ryż do osobnego rondla, dodaj sól i wcześniej obrany ząbek czosnku, Wyślij do ognia, podgrzej mieszając przez 2-3 minuty, a następnie wlej pozostałe Wino i bulion, gotuj przez 15 minut.
4. Na tym etapie włóż puree gruszkowe do ryżu, wcześniej smażoną cebulę z radicchio, wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut, gdy tylko ryż stanie się AL-DENTE, zdejmij patelnię z ognia, ostrożnie usuń czosnek i liść laurowy.
wlej risotto na porcje, udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi i plasterkami gruszek, podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal / 100g
- Gruszki w puszkach - 76 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Radicchio - 23 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g