Zupa grzybowa z gorzkimi i boczniakami

nie przegap chwili-przygotuj aromatyczną zupę grzybową! Zupa grzybowa z gorzkimi i boczniakami zachwyci swoim aromatem i smakiem. Wiele osób uwielbia potrawy z grzybów, zwłaszcza zupy. Zupa nie jest trudna do przygotowania-poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Przed gotowaniem należy zwrócić uwagę na solone grzyby: posmakować. Jeśli są zbyt słone lub kwaśne, musisz je namoczyć. Moczyć gorzkie przez 30 minut w zimnej wodzie. Bulion można użyć mięsa lub kurczaka - do smaku i pragnienia. Na wodzie zupa jest również bardzo smaczna, ale mniej sycąca.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
52 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

zupę można gotować na wodzie, a żeby było bardziej satysfakcjonujące-na bulionie mięsnym. Bulion można użyć gotowego, jeśli jest dostępny. W przeciwnym razie rosół nie jest trudny do ugotowania specjalnie do zupy, ale tylko wtedy czas gotowania będzie potrzebny dłużej. Aby danie było mniej kaloryczne, warto wybrać wodę i zignorować dressing ze śmietaną podczas serwowania.

1. Przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj. Obierz łodygę selera, pokrój w kostkę.

2. Cebulę i marchewkę smażyć na oleju roślinnym do miękkości, a następnie dodać seler. Smażyć przez około 2-3 minuty.

3. Wlej proso do miski, napełnij wodą, umyj. Spuść wodę. W ten sposób moje proso kilka razy.

4. Wlać bulion do rondla, wysłać do ognia. Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego ziemniaki i proso, gotuj przez 10 minut od momentu ponownego wrzenia. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

5. Moje boczniaki, odetnij końce nóg. Pokrój w kostkę. Rozłożyć gorzki na durszlaku, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Pozwól płynowi spłynąć,a następnie pokrój gorzkie kostki.

6. Na tym etapie do zupy wkładamy smażone warzywa i grzyby. Sól do smaku. Gotuj zupę, aż ziemniaki i zboża będą gotowe.

podając zupę doprawiamy kwaśną śmietaną, doprawiamy czarnym pieprzem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gorzki - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy