skład / składniki
metoda gotowania
zupę można gotować na wodzie, a żeby było bardziej satysfakcjonujące-na bulionie mięsnym. Bulion można użyć gotowego, jeśli jest dostępny. W przeciwnym razie rosół nie jest trudny do ugotowania specjalnie do zupy, ale tylko wtedy czas gotowania będzie potrzebny dłużej. Aby danie było mniej kaloryczne, warto wybrać wodę i zignorować dressing ze śmietaną podczas serwowania.
1. Przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj. Obierz łodygę selera, pokrój w kostkę.
2. Cebulę i marchewkę smażyć na oleju roślinnym do miękkości, a następnie dodać seler. Smażyć przez około 2-3 minuty.
3. Wlej proso do miski, napełnij wodą, umyj. Spuść wodę. W ten sposób moje proso kilka razy.
4. Wlać bulion do rondla, wysłać do ognia. Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego ziemniaki i proso, gotuj przez 10 minut od momentu ponownego wrzenia. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
5. Moje boczniaki, odetnij końce nóg. Pokrój w kostkę. Rozłożyć gorzki na durszlaku, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Pozwól płynowi spłynąć,a następnie pokrój gorzkie kostki.
6. Na tym etapie do zupy wkładamy smażone warzywa i grzyby. Sól do smaku. Gotuj zupę, aż ziemniaki i zboża będą gotowe.
podając zupę doprawiamy kwaśną śmietaną, doprawiamy czarnym pieprzem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gorzki - 19 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g