skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondla, napełniamy czystą zimną wodą (około 1,6 -1,7 l), wysyłamy do ognia. Gotuj kurczaka do miękkości, około pół godziny od momentu wrzenia. Podczas gotowania usuń piankę łyżką cedzakową. Wyjmujemy gotowe mięso, oddzielamy od kości, dzielimy na włókna, zostawiamy.
2. Obierz marchewki, umyj, pokrój w plastry, włóż do miski. Łodygi selera obieramy obieraczką do warzyw, po prostu usuwamy cienką skórkę, kroimy na talerze, przenosimy do miski z marchewką. Obierz cebulę, pokrój w grubą kostkę, Wyślij do reszty warzyw. Obierz czosnek, a następnie przepuść przez prasę.
3. Wybieramy patelnię, w której gotujemy zupę, lepiej, jeśli ma grube dno. Wlej oliwę z oliwek do rondla, Wyślij do ognia. Gdy olej trochę się rozgrzeje, włóż do niego przygotowane warzywa, smaż, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
4. Następnie wlej bulion z kurczaka do warzyw, wzbogacony suszonymi pikantnymi ziołami: pietruszką, oregano i tymiankiem, nie zapomnij dodać soli i pieprzu do smaku. Czekamy, aż bulion się zagotuje.
5. Soczewicę myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do wrzącej zupy. Gotuj, aż soczewica będzie gotowa, zajmie to nie więcej niż 12-15 minut od momentu ponownego wrzenia.
6. Moja kapusta, włóż do zupy. Po kapuście rozprowadzamy kurczaka, a także młodą fasolę, gotujemy przez 10 minut. Na samym końcu dodaj skórkę i sok z cytryny. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, aż zupa się zagotuje.
gotową zupę układamy w porcjach i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal / 100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal / 100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal / 100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g