Zupa z soczewicy, selera i kurczaka na bulionie z kurczaka

nie wiesz, co ugotować na lunch? Masz pomysł! Zupa z soczewicą i kurczakiem nie jest trudna do przygotowania, okazuje się bogata i satysfakcjonująca. Najpierw gotuje się bulion z kurczaka, a następnie na jego bazie gotuje się zupę. Warzywa smażone są na oliwie z oliwek, w razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym, lepiej, jeśli jest rafinowana. Fasola powinna być młoda, ponieważ przejrzała fasola jest gotowana przez bardzo długi czas. Kapusta kale znana jest również pod nazwą kapusta kręcona - jest to specjalny rodzaj kapusty, który wykorzystuje tylko liście do jedzenia.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 44 % 7 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondla, napełniamy czystą zimną wodą (około 1,6 -1,7 l), wysyłamy do ognia. Gotuj kurczaka do miękkości, około pół godziny od momentu wrzenia. Podczas gotowania usuń piankę łyżką cedzakową. Wyjmujemy gotowe mięso, oddzielamy od kości, dzielimy na włókna, zostawiamy.

2. Obierz marchewki, umyj, pokrój w plastry, włóż do miski. Łodygi selera obieramy obieraczką do warzyw, po prostu usuwamy cienką skórkę, kroimy na talerze, przenosimy do miski z marchewką. Obierz cebulę, pokrój w grubą kostkę, Wyślij do reszty warzyw. Obierz czosnek, a następnie przepuść przez prasę.

3. Wybieramy patelnię, w której gotujemy zupę, lepiej, jeśli ma grube dno. Wlej oliwę z oliwek do rondla, Wyślij do ognia. Gdy olej trochę się rozgrzeje, włóż do niego przygotowane warzywa, smaż, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.

4. Następnie wlej bulion z kurczaka do warzyw, wzbogacony suszonymi pikantnymi ziołami: pietruszką, oregano i tymiankiem, nie zapomnij dodać soli i pieprzu do smaku. Czekamy, aż bulion się zagotuje.

5. Soczewicę myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do wrzącej zupy. Gotuj, aż soczewica będzie gotowa, zajmie to nie więcej niż 12-15 minut od momentu ponownego wrzenia.

6. Moja kapusta, włóż do zupy. Po kapuście rozprowadzamy kurczaka, a także młodą fasolę, gotujemy przez 10 minut. Na samym końcu dodaj skórkę i sok z cytryny. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, aż zupa się zagotuje.

gotową zupę układamy w porcjach i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal / 100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal / 100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal / 100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy