ciasto mango liczi

piękne i pyszne ciasto z egzotycznymi owocami! Peki! Ciasto mango liczi nadaje się na każde wakacje, ponieważ okazuje się bardzo piękne i niesamowicie smaczne. Delikatny i aromatyczny mus z dodatkiem puree z mango i liczi zachwyci miłośników egzotyki. Ciasta biszkoptowe w tym torcie są przewiewne, nasycone aromatem i smakiem owoców.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 54 % 20 g
205 kcal
IG: 20 / 15 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 20 min

1. Przygotowanie biszkoptu:

- włącz piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza,

- do dużego pojemnika przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać,

- w osobnym pojemniku umieszczamy żółtka i połowę cukru, ubijamy, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy olej roślinny i wodę, ponownie ubijamy,

- łączymy mieszankę mąki z żółtkiem, dobrze mieszamy,

- przenieś białka do osobnego pojemnika, zacznij je ubijać z małą prędkością, stopniowo zwiększając prędkość do średniej. Zwiększ prędkość do maksimum i jednocześnie dodaj pozostały cukier. Ubij białka, aż będą sztywne, ale nadal będą wilgotne. Powinny przypominać bitą śmietanę, a jeśli przewrócisz miskę, nie powinny wypadać,

- połącz ciasto z masą białkową, delikatnie wymieszaj ostrożnymi ruchami, aż będzie gładkie,

- nasmaruj formę o średnicy 22 cm, włóż do niej ciasto i wyślij do piekarnika na 25-30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem: jeśli przebijesz biszkopt w środku, a szpikulec pozostanie suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy,

- poczekaj, aż biszkopt całkowicie ostygnie na ruszcie.

2. Teraz przygotowujemy mus:

- śmietanę należy dobrze ubić, dodać do niej cukier puder i wymieszać mikserem. Cukru pudru nie można dodawać, jeśli mango ma wystarczającą słodycz,

- zalej żelatynę wodą przez 5 minut, a następnie podgrzej ją w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Po pozostawieniu żelatyny do ostygnięcia do temperatury pokojowej,

- wymieszaj żelatynę z puree z mango i liczi, dodaj bitą śmietanę do mieszanki, uzyskaj jednorodność.

3. Zbieranie ciasta:

- pokrój biszkopt na dwa ciasta, wyrównaj je również nożem-odetnij nadmiar,

- umieść dolne ciasto w pierścieniu do serwowania, rozłóż na nim połowę musu z mango i liczi, spróbuj zrobić to równomiernie,

- połóż drugie ciasto na wierzchu i rozłóż pozostały mus na wierzchu,

- staramy się, aby mus dostał się na bok ciasta,

- włóż ciasto do lodówki na 4 godziny, aby mus zamarzł.

4. Dekorujemy ciasto:

- moczyć żelatynę wodą przez 5 minut,

- podgrzej w łaźni wodnej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie ostudź,

- połącz schłodzoną żelatynę z puree z mango, rozprowadź mieszaninę na powierzchni ciasta,

- udekoruj wierzch ciasta kostkami Mango,

- włóż ciasto do lodówki na 2 godziny.

ciasto jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Liczi - 66   kcal/100g

Podobne przepisy