skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie biszkoptu:
- włącz piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza,
- do dużego pojemnika przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać,
- w osobnym pojemniku umieszczamy żółtka i połowę cukru, ubijamy, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy olej roślinny i wodę, ponownie ubijamy,
- łączymy mieszankę mąki z żółtkiem, dobrze mieszamy,
- przenieś białka do osobnego pojemnika, zacznij je ubijać z małą prędkością, stopniowo zwiększając prędkość do średniej. Zwiększ prędkość do maksimum i jednocześnie dodaj pozostały cukier. Ubij białka, aż będą sztywne, ale nadal będą wilgotne. Powinny przypominać bitą śmietanę, a jeśli przewrócisz miskę, nie powinny wypadać,
- połącz ciasto z masą białkową, delikatnie wymieszaj ostrożnymi ruchami, aż będzie gładkie,
- nasmaruj formę o średnicy 22 cm, włóż do niej ciasto i wyślij do piekarnika na 25-30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem: jeśli przebijesz biszkopt w środku, a szpikulec pozostanie suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy,
- poczekaj, aż biszkopt całkowicie ostygnie na ruszcie.
2. Teraz przygotowujemy mus:
- śmietanę należy dobrze ubić, dodać do niej cukier puder i wymieszać mikserem. Cukru pudru nie można dodawać, jeśli mango ma wystarczającą słodycz,
- zalej żelatynę wodą przez 5 minut, a następnie podgrzej ją w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Po pozostawieniu żelatyny do ostygnięcia do temperatury pokojowej,
- wymieszaj żelatynę z puree z mango i liczi, dodaj bitą śmietanę do mieszanki, uzyskaj jednorodność.
3. Zbieranie ciasta:
- pokrój biszkopt na dwa ciasta, wyrównaj je również nożem-odetnij nadmiar,
- umieść dolne ciasto w pierścieniu do serwowania, rozłóż na nim połowę musu z mango i liczi, spróbuj zrobić to równomiernie,
- połóż drugie ciasto na wierzchu i rozłóż pozostały mus na wierzchu,
- staramy się, aby mus dostał się na bok ciasta,
- włóż ciasto do lodówki na 4 godziny, aby mus zamarzł.
4. Dekorujemy ciasto:
- moczyć żelatynę wodą przez 5 minut,
- podgrzej w łaźni wodnej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, a następnie ostudź,
- połącz schłodzoną żelatynę z puree z mango, rozprowadź mieszaninę na powierzchni ciasta,
- udekoruj wierzch ciasta kostkami Mango,
- włóż ciasto do lodówki na 2 godziny.
ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Liczi - 66 kcal/100g