Majadra
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj soczewicę wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 2:
Spuść wodę spod soczewicy, Dodaj, aby ponownie uzyskać 400 ml.
Krok 3:
1 cebulę pokroić w średnią kostkę, smażyć do półprzezroczystości, dodać zirę i podgrzewać przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Włóż umyty ryż na patelnię i podgrzewaj, mieszając, przez 3-5 minut.
Krok 5:
Dodaj soczewicę do ryżu, zalej wodą, zagotuj na dużym ogniu, Posol, dodaj ząbki czosnku, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta przez 20 minut.
Krok 6:
Pokrój pozostałą cebulę w pół-lub ćwiartki.
Krok 7:
Smażyć na złoty kolor.
Krok 8:
Wymieszaj z gotowym ryżem. Usuń ząbki czosnku.
liczba przypraw jest minimalna. Jeśli lubisz przyprawy, dodaj wioskę półtora razy więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g