Majadra

egzotyczne danie z dostępnych składników. Może być podawany jako niezależne danie lub dodatek do mięsa i drobiu, na gorąco. Dobrze komponuje się z zieloną cebulą.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 77 % 23 g
130 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj soczewicę wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść wodę spod soczewicy, Dodaj, aby ponownie uzyskać 400 ml.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    1 cebulę pokroić w średnią kostkę, smażyć do półprzezroczystości, dodać zirę i podgrzewać przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż umyty ryż na patelnię i podgrzewaj, mieszając, przez 3-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj soczewicę do ryżu, zalej wodą, zagotuj na dużym ogniu, Posol, dodaj ząbki czosnku, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta przez 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pozostałą cebulę w pół-lub ćwiartki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj z gotowym ryżem. Usuń ząbki czosnku.

liczba przypraw jest minimalna. Jeśli lubisz przyprawy, dodaj wioskę półtora razy więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy