skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Następnie odcinamy go od kości, oczyszczamy z filmów, usuwamy żyły i nadmiar tłuszczu.
2. Przycięte kawałki mięsa smażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez 5-6 minut. Następnie przenosimy je na patelnię z grubym dnem, napełniamy wodą. Woda potrzebuje około 2,5 litra, aby mięso było całkowicie pokryte.
3. Obierz jedną cebulę, włóż do rondla z mięsem bez siekania. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy mięso kozie przez godzinę.
4. W tym procesie usuń piankę. Gotuj na bardzo małym ogniu, nie pozwól, aby bulion szybko się zagotował. Gwałtowne gotowanie przyczynia się do zmętnienia bulionu, co jest wysoce niepożądane.
5. Pozostałą cebulę obrać, pokroić w kostkę. Umyj rzepę, obierz, pokrój w dużą kostkę. Cukinię myjemy, również kroimy w kostkę. Skórki nie można obrać z młodej cukinii, a dojrzałe warzywa najlepiej obrać. Marchewki czyścimy, myjemy, kroimy również w kostkę. Umyj paprykę, oczyść nasiona, usuń łodygę. Pokrój paprykę w kostkę.
6. Moje pomidory, na każdym wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, wkładamy do miski. Zalej je wrzącą wodą, pozostaw na kilka minut. Następnie przenosimy pomidory do innego pojemnika z lodowatą wodą. Po przeprowadzonych manipulacjach usuwamy skórę, jest ona doskonale oddzielona bez uszkadzania miazgi. Mięso kroimy w grubą kostkę.
7. Pozostałą oliwę wlewamy do kotła, wysyłamy do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę, smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna zmięknąć.
8. Gotowane mięso wyjmujemy z bulionu, pozwalamy mu ostygnąć, a następnie kroimy na kawałki. I przefiltruj bulion przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej czysty bulion do kotła do smażonej cebuli.
9. Czekamy, aż bulion zacznie się gotować. Następnie wkładamy do niego rzepę, cukinię, marchewkę, paprykę, pomidory, ciecierzycę. Wzbogacamy kminkiem, mieszanką ostrej papryki, kolendrą, solą do smaku.
10. Gotuj shurpę przez 30 minut, a następnie dodaj pokrojone kawałki koziego mięsa i ocet z białego wina. Gotuj zupę, trzymaj na ogniu przez kolejne 3-5 minut, a następnie wyjmij z pieca. Przykryj kocioł pokrywką i pozwól shurpie parzyć przez 15 minut.
11. W międzyczasie umyj kolendrę, posiekaj nożem. Rozłóż shurpę na porcje, posyp kolendrą.Podawaj na stole z kromką świeżego chleba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal / 100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Koza - 216 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g