chutney z moreli

Spróbuj zrobić niesamowicie aromatyczny i pyszny sos! Chutney morelowy to złoty, bardzo jasny, bogaty, aromatyczny, słodko-kwaśny sos w stylu indyjskim. Gotowanie nie jest trudne, ale okazuje się po prostu niesamowicie smaczne. Podawanie takiego sosu to świetny sposób na urozmaicenie zarówno zwykłego, jak i wegetariańskiego menu. Świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni indyjskiej, ale także z wypiekami, pieczywem, krakersami, serem, sałatkami, pieczonym i smażonym kurczakiem. Suszone morele i porzeczki można stosować zimą bez uszczerbku dla smaku.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
164 kcal
IG: 15 / 15 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

morele do przygotowania Chutney można używać zarówno świeżych, jak i suszonych. W pierwszym przypadku lepiej jest wziąć je nie przejrzałe, dość sztywne. Owoce sortujemy, myjemy, suszymy ręcznikiem. Następnie rozbijamy morele na połówki i wyrzucamy nasiona. Przenieś morele do pojemnika o odpowiedniej wielkości. W przypadku suszonych moreli myjemy je, napełniamy gorącą wodą na godzinę, po czym spuszczamy płyn.

obierz ząbki czosnku. Umyj korzeń imbiru, wytrzyj ręcznikiem, a następnie obierz i pokrój korzeń na kilka kawałków. Przygotowane ząbki czosnku i imbir wysyłamy do miski blendera. Wlej tam 50 ml octu. Zmiel wszystko razem za pomocą blendera w puree.

Przenieś morele na patelnię z grubym dnem (możesz użyć kotła). Dodaj mieszaninę czosnku i imbiru, wlej pozostały ocet, wlej sól i cukier, a także pieprz cayenne. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum. Świeże morele gotujemy przez 20-25 minut, suszone-przez 45 minut. W trakcie Chutney często mieszamy, nie pozwalamy mu się przypalić, przyklejamy do dna patelni.

czas minął-dodaj wcześniej umyte rodzynki i porzeczki do garnka. Ze świeżymi morelami lepiej jest używać świeżych jagód, z suszonymi odpowiednio suszonymi. Gotuj Chutney przez kolejne 20 minut, nie zapominając o zamieszaniu. W tym czasie sos powinien stać się dość gęsty. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól chutneyowi ostygnąć, po czym można go podać.

przechowywane Chutney w lodówce w szklanych słoikach są dość długie. Ale z reguły długo się tam nie zatrzymuje ;)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy