skład / składniki
metoda gotowania
morele do przygotowania Chutney można używać zarówno świeżych, jak i suszonych. W pierwszym przypadku lepiej jest wziąć je nie przejrzałe, dość sztywne. Owoce sortujemy, myjemy, suszymy ręcznikiem. Następnie rozbijamy morele na połówki i wyrzucamy nasiona. Przenieś morele do pojemnika o odpowiedniej wielkości. W przypadku suszonych moreli myjemy je, napełniamy gorącą wodą na godzinę, po czym spuszczamy płyn.
obierz ząbki czosnku. Umyj korzeń imbiru, wytrzyj ręcznikiem, a następnie obierz i pokrój korzeń na kilka kawałków. Przygotowane ząbki czosnku i imbir wysyłamy do miski blendera. Wlej tam 50 ml octu. Zmiel wszystko razem za pomocą blendera w puree.
Przenieś morele na patelnię z grubym dnem (możesz użyć kotła). Dodaj mieszaninę czosnku i imbiru, wlej pozostały ocet, wlej sól i cukier, a także pieprz cayenne. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum. Świeże morele gotujemy przez 20-25 minut, suszone-przez 45 minut. W trakcie Chutney często mieszamy, nie pozwalamy mu się przypalić, przyklejamy do dna patelni.
czas minął-dodaj wcześniej umyte rodzynki i porzeczki do garnka. Ze świeżymi morelami lepiej jest używać świeżych jagód, z suszonymi odpowiednio suszonymi. Gotuj Chutney przez kolejne 20 minut, nie zapominając o zamieszaniu. W tym czasie sos powinien stać się dość gęsty. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól chutneyowi ostygnąć, po czym można go podać.
przechowywane Chutney w lodówce w szklanych słoikach są dość długie. Ale z reguły długo się tam nie zatrzymuje ;)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g