marynowany bakłażan z cebulą

Prosta, popularna i poszukiwana przekąska.
Inna RiabchenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
87 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1) obrać bakłażany i włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod zamkniętą pokrywką przez 3-5 minut.

2) w tym czasie pokrój cebulę na półpierścienie, drobno posiekaj zioła, czosnek. Robimy marynatę, łącząc olej, ocet, sól i cukier.

3) tryb schłodzonego bakłażana w kostkę i wymieszaj z przygotowanymi składnikami, dodaj marynatę i włóż również liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę z groszkiem. Dobrze wymieszaj i wyślij do lodówki na 4-6 godzin. Smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy