indyjski deser Kheer z miodem

bardzo smaczny budyń z indyjskiej kuchni narodowej.
Afina PaladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 67 % 24 g
193 kcal
IG: 17 / 38 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opiekaj orzechy na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż w mleku lub jak zwykle w wodzie (w tym przypadku potrzebujesz mniej mleka) - na koniec dodaj mleko (jeśli gotowałeś w wodzie), orzechy, szafran, kardamon i kurkumę - zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij z ognia i dodaj rodzynki (lub dodaj rodzynki na etapie gotowania - wtedy nasyci płyn i będzie bardziej soczysty).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dalej dwie opcje: 1. Dodaj roztopione masło i cukier (najlepiej trzcinowy - wtedy Kheer będzie miał oryginalny indyjski smak). 2. Dodaj masło (lub nie dodawaj masła). Poczekaj, aż ostygnie i dodaj miód. Ważne jest, aby pamiętać, że miód z ghee nie są kompatybilne - połączenie ich w jednym naczyniu może być niebezpieczne dla zdrowia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ostygnięciu wlej budyń do misek, podczas serwowania udekoruj orzechami.

w oryginale Kheer gotuje się z cukrem, ale biorąc pod uwagę mniej korzystne właściwości naszego cukru buraczanego w porównaniu z cukrem trzcinowym (używanym w oryginalnych indyjskich potrawach) - lepiej jest używać miodu (pamiętając, że nie jest kompatybilny z ghee).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy