skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opiekaj orzechy na patelni.
Krok 2:
Ugotuj ryż w mleku lub jak zwykle w wodzie (w tym przypadku potrzebujesz mniej mleka) - na koniec dodaj mleko (jeśli gotowałeś w wodzie), orzechy, szafran, kardamon i kurkumę - zagotuj.
Krok 3:
Zdejmij z ognia i dodaj rodzynki (lub dodaj rodzynki na etapie gotowania - wtedy nasyci płyn i będzie bardziej soczysty).
Krok 4:
Dalej dwie opcje: 1. Dodaj roztopione masło i cukier (najlepiej trzcinowy - wtedy Kheer będzie miał oryginalny indyjski smak). 2. Dodaj masło (lub nie dodawaj masła). Poczekaj, aż ostygnie i dodaj miód. Ważne jest, aby pamiętać, że miód z ghee nie są kompatybilne - połączenie ich w jednym naczyniu może być niebezpieczne dla zdrowia.
Krok 5:
Po ostygnięciu wlej budyń do misek, podczas serwowania udekoruj orzechami.
w oryginale Kheer gotuje się z cukrem, ale biorąc pod uwagę mniej korzystne właściwości naszego cukru buraczanego w porównaniu z cukrem trzcinowym (używanym w oryginalnych indyjskich potrawach) - lepiej jest używać miodu (pamiętając, że nie jest kompatybilny z ghee).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g