Chutney ze śliwek

Niesamowity pikantny słodko-kwaśny sos śliwkowy! Chutney ze śliwek należy do kategorii potraw o trudnym do przewidzenia smaku. Sukces Chutney to równowaga smaków i trudno to powtórzyć, ponieważ oryginalny produkt jest zwykle Inny, a jego smak ma duże znaczenie. Podawaj Chutney ze śliwek najlepiej z gotowanym ryżem, kaszą gryczaną, puree ziemniaczanym.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
50 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić Chutney ze śliwek, potrzebujesz śliwek dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że są Dojrzałe. Wszystkie wady, nierówności, wgniecenia, zepsute miejsca są dopuszczalne, jeśli można je łatwo usunąć. Będziesz także potrzebował świeżego imbiru, soli, cukru, soli, odrobiny wody. Ocet i zioła opcjonalnie. Duże znaczenie w tym przepisie odgrywają przyprawy, powinno być ich dużo i najlepiej zróżnicowanych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz śliwki, usuń pestki. Będzie świetnie, jeśli odmiana śliwki pozwoli Ci to zrobić bez trudności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść drobno posiekany imbir na dnie małego rondla, dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj obrane śliwki. doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Teraz czas na najbardziej kreatywny etap. Musisz dodać cukier i sól. Ilość tych produktów jest wskazana w przybliżeniu, ponieważ pod wieloma względami smak gotowego sosu będzie zależał od smaku samych śliwek. Zamiast cukru możesz dodać miód lub użyć brązowego cukru trzcinowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy. Niech to będzie trochę cynamonu (mielony lub kij), czarny mielony pieprz, mielona papryka, trochę kurkumy. Asafetida zamiast cebuli i czosnku. Wymieszaj, posmakuj. Smaki kwaśne, słodkie i słone powinny być dla ciebie zrównoważone. W razie potrzeby dodaj trochę octu, najlepiej jabłkowego, a także posiekane warzywa (nie twarde). Doprowadzić do wrzenia i odstawić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy