skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj kaszę gryczaną do miękkości.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
3. Smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, 1-2 minuty lub możesz parzyć wrzącą wodą, odstawić na 1-2 minuty, wrzucić do durszlaka, spłukać.
4. Moczyć wątrobę w wodzie przez 2 godziny, dobrze spłukać, pokroić na małe kawałki, usuwając filmy, żyły, kanały.
5. Dodaj schłodzoną cebulę i kaszę gryczaną do wątroby, sól, dodaj przyprawy do smaku, wszystko wymieszaj.
6. Jeśli masa jest gęsta, można ją lekko rozcieńczyć wodą, aby uzyskać lepką masę.
7. Wypełnij jelita uzyskaną masą.
8. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach cienką igłą, aby nie pękły podczas gotowania.
9. Gotuj kiełbasę przez 15 minut w dużej ilości osolonej wrzącej wody z liściem laurowym.
10. Ostrożnie wyjmij kiełbasę z wody, lekko ostudź, przechowuj w lodówce przez 2 dni.
11. Możesz smażyć z obu stron na złoty kolor przed użyciem lub możesz zamrozić w proc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowy liver - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g