krew z wątroby

kupowanie krwi po prostu nie jest prawdziwe-przygotuj krew z wątroby!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 15 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 34 % 13 g
195 kcal
IG: 38 / 62 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Gotuj kaszę gryczaną do miękkości.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
3. Smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, 1-2 minuty lub możesz parzyć wrzącą wodą, odstawić na 1-2 minuty, wrzucić do durszlaka, spłukać.
4. Moczyć wątrobę w wodzie przez 2 godziny, dobrze spłukać, pokroić na małe kawałki, usuwając filmy, żyły, kanały.
5. Dodaj schłodzoną cebulę i kaszę gryczaną do wątroby, sól, dodaj przyprawy do smaku, wszystko wymieszaj.
6. Jeśli masa jest gęsta, można ją lekko rozcieńczyć wodą, aby uzyskać lepką masę.
7. Wypełnij jelita uzyskaną masą.
8. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach cienką igłą, aby nie pękły podczas gotowania.
9. Gotuj kiełbasę przez 15 minut w dużej ilości osolonej wrzącej wody z liściem laurowym.
10. Ostrożnie wyjmij kiełbasę z wody, lekko ostudź, przechowuj w lodówce przez 2 dni.
11. Możesz smażyć z obu stron na złoty kolor przed użyciem lub możesz zamrozić w proc.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy