ser ricotta na serwatce z mlekiem

Szybki w przygotowaniu, zdrowy i pyszny.
Maria PetrenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj mleko do serwatki (aby zwiększyć wydajność).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzewaj powoli do 93 stopni mieszając. Nie gotować! Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet, delikatnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na powierzchni powinny pojawić się skrzepy, które należy przenieść do durszlaka pokrytego gazą lub do specjalnej formy. Po spłynięciu serwatki można ją włożyć do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy