ser ricotta na serwatce z mlekiem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj mleko do serwatki (aby zwiększyć wydajność).
Krok 2:
Podgrzewaj powoli do 93 stopni mieszając. Nie gotować! Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet, delikatnie wymieszaj.
Krok 3:
Na powierzchni powinny pojawić się skrzepy, które należy przenieść do durszlaka pokrytego gazą lub do specjalnej formy. Po spłynięciu serwatki można ją włożyć do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g