skład / składniki
metoda gotowania
będziemy potrzebować żeliwnej patelni lub gęsiej patelni (kaczątko, patelnia z wysokimi bokami).
smażyć surowe żeberka wieprzowe bez dodatku tłuszczu i wody.
spłucz groszek i zalej wrzącą wodą, aby puchnąć.
w tym czasie obieramy warzywa.
pokrój cebulę w poprzek, a następnie każdą część ponownie na pół i posiekaj na talerze. Posiekaj marchewki na tarce.
gdy żeberka się zrumienią, dodaj do nich warzywa. Jeśli nie ma wystarczającej ilości stopionego tłuszczu z mięsa, włóż łyżkę dowolnego oleju.
Dodaj wędzone żeberka po 7-8 minutach, gdy warzywa zostały wysłane do gulaszu w żeliwie.
po 10-15 minutach wlej groszek (wraz z płynem, w którym został namoczony).
delikatnie wymieszaj.
zalej naszą przyszłą owsiankę wrzącą wodą 1 cm nad groszkiem.
gotuj, a dopiero potem spróbuj soli. W razie potrzeby sól.
przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu owsiankę grochową (około 30 minut). Nie przeszkadzać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g