kasza grochowa z żeberkami wieprzowymi

wersja klasyczna! Super pyszne!
floransAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 46 % 18 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

będziemy potrzebować żeliwnej patelni lub gęsiej patelni (kaczątko, patelnia z wysokimi bokami).

smażyć surowe żeberka wieprzowe bez dodatku tłuszczu i wody.
spłucz groszek i zalej wrzącą wodą, aby puchnąć.
w tym czasie obieramy warzywa.
pokrój cebulę w poprzek, a następnie każdą część ponownie na pół i posiekaj na talerze. Posiekaj marchewki na tarce.
gdy żeberka się zrumienią, dodaj do nich warzywa. Jeśli nie ma wystarczającej ilości stopionego tłuszczu z mięsa, włóż łyżkę dowolnego oleju.
Dodaj wędzone żeberka po 7-8 minutach, gdy warzywa zostały wysłane do gulaszu w żeliwie.
po 10-15 minutach wlej groszek (wraz z płynem, w którym został namoczony).
delikatnie wymieszaj.
zalej naszą przyszłą owsiankę wrzącą wodą 1 cm nad groszkiem.
gotuj, a dopiero potem spróbuj soli. W razie potrzeby sól.
przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu owsiankę grochową (około 30 minut). Nie przeszkadzać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy