nadziewane kalmary w roku Świni Dzika

zabawna, oryginalna, pyszna przekąska w roku Świni-Dzika.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 59 % 20 g
161 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj kalmary: usuń wnętrzności razem z cięciwą, odetnij macki i dodatkowe boczne części ogona, możesz użyć ich do innego dania. Dokładnie spłucz tusze kalmarów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kalmary do wrzącej lekko osolonej wody na 10 sekund. Natychmiast schłodzić lodowatą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść kałamarnicę z cienkiej warstwy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia obierz i drobno posiekaj cebulę i grzyby. Smaż cebulę na patelni z rozgrzanym olejem przez 3-4 minuty, aż będzie złota i półprzezroczysta. Dodaj grzyby. Smaż przez kolejne 5 minut na dużym ogniu i zdejmij z ognia. Gotuj ryż do miękkości, ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ryż z grzybami i cebulą, solą i pieprzem. Możesz dodać majonez. Nadziewaj kalmary, mocno ubijając nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij Trójkąty z marchewki - & quot; uszy" i koła- & quot; prosiaczki & quot;. W & quot; prosiaczkach & quot; przebić dwa otwory w środku. Przymocuj do kałamarnicy-świnki & quot; Oczy & quot; z ziaren pieprzu i części z marchwi za pomocą majonezu. Przenieś kalmary wieprzowe na liście sałaty. Dowolnie udekoruj noworoczną przekąskę. Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy