skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Przygotuj kalmary: usuń wnętrzności razem z cięciwą, odetnij macki i dodatkowe boczne części ogona, możesz użyć ich do innego dania. Dokładnie spłucz tusze kalmarów.
Krok 3:
Włóż kalmary do wrzącej lekko osolonej wody na 10 sekund. Natychmiast schłodzić lodowatą wodą.
Krok 4:
Oczyść kałamarnicę z cienkiej warstwy.
Krok 5:
Do nadzienia obierz i drobno posiekaj cebulę i grzyby. Smaż cebulę na patelni z rozgrzanym olejem przez 3-4 minuty, aż będzie złota i półprzezroczysta. Dodaj grzyby. Smaż przez kolejne 5 minut na dużym ogniu i zdejmij z ognia. Gotuj ryż do miękkości, ostudź.
Krok 6:
Wymieszaj ryż z grzybami i cebulą, solą i pieprzem. Możesz dodać majonez. Nadziewaj kalmary, mocno ubijając nadzienie.
Krok 7:
Wytnij Trójkąty z marchewki - & quot; uszy" i koła- & quot; prosiaczki & quot;. W & quot; prosiaczkach & quot; przebić dwa otwory w środku. Przymocuj do kałamarnicy-świnki & quot; Oczy & quot; z ziaren pieprzu i części z marchwi za pomocą majonezu. Przenieś kalmary wieprzowe na liście sałaty. Dowolnie udekoruj noworoczną przekąskę. Smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g