zapiekanka z kalafiora z serem

spróbuj zaskoczyć swoich bliskich najdelikatniejszą zapiekanką! Zapiekanka z kalafiora w piekarniku z serem to przepyszne danie z delikatnym kremowym sosem i skórką serową. Sos mleczny otacza kawałki kalafiora tylko podkreślając jego miękkość i lekkość, a bułka tarta dodaje potrawie chrupiącej i złocistej skórki.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
48 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

kalafior to dietetyczne warzywo uwielbiane przez wielu ze względu na dużą ilość składników odżywczych i łatwość przygotowania. Nie trzeba go długo gotować, a na jego podstawie jest niezliczona ilość pysznych potraw. Jednym z najłatwiejszych i najszybszych dań jest zapiekanka kalafiorowa z sosem serowo - śmietanowym i przepyszną chrupiącą skórką.

aby przygotować zapiekankę, musisz umyć kalafior, osuszyć i zdemontować na kwiatostany. W dużym rondlu zagotuj wodę i wrzuć tam warzywo. Na średnim ogniu gotuj kapustę przez 5-6 minut od momentu wrzenia, spuść wodę i wrzuć do durszlaka, aby cała woda była szklana.

włącz piekarnik na 200 stopni.

ugotuj sos do zapiekanki. Aby to zrobić, na patelni z grubym dnem na średnim ogniu rozpuść 80 g masła. Ciągle mieszając, dodaj mąkę i rozpuść ją w oleju. Dodaj sól, pieprz i kontynuuj gotowanie sosu przez kolejne kilka minut. Stopniowo wlewaj mleko na patelnię, ciągle ubijając SOS, aby uzyskać gładką masę.

zetrzyj ser na drobnej tarce i dodaj do sosu, włóż tam również musztardę francuską. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki. Następnie zdejmij sos z ognia.

posmaruj naczynie do pieczenia masłem.

Przenieś ugotowany kalafior na patelnię i przykryj każdy kawałek gotowanym sosem. Przenieś wszystko do głębokiego naczynia do pieczenia.

bułka tarta wlać do miski. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Połącz krakersy z ziołami i dodaj paprykę. Pozostałe masło rozpuść w łaźni wodnej lub po prostu w kuchence mikrofalowej, a także wlej do miski z bułką tartą. Dobrze wymieszaj. Ułóż mieszankę bułki tartej na kalafiorze. Taka górna warstwa zapewnia apetyczną chrupiącą skórkę gotowej zapiekanki. W razie potrzeby krakersy można zastąpić drobno szczegółowymi orzechami (orzechy włoskie, migdały).

włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, aż na wierzchu utworzy się apetyczna złota skorupa.

pokrój gotową zapiekankę na porcje i podawaj. Pieczony kalafior z serem jest równie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy