skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Włóż kukurydzę do garnka i zalej wodą.
Krok 2:

Gotuj młodą kukurydzę przez 30 minut, a starą przez około godzinę.
Krok 3:

Opłucz gotowaną kukurydzę pod bieżącą zimną wodą z kranu.
Krok 4:

Delikatnie zeskrob ziarna kukurydzy, podważając je najpierw nożem, a następnie rękami.
Krok 5:

Tak jest!
Krok 6:

Wlej ziarna do wysterylizowanych półlitrowych słoików.
Krok 7:

Do marynaty w wodzie, w której gotowano kukurydzę, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj, aż luźne składniki całkowicie się rozpuszczą. Wlać powstałą solankę słoiki z ziarnami kukurydzy.
Krok 8:

Przykryj słoiki pokrywkami i umieść w garnku z szmatką na dnie do sterylizacji. Zalej ciepłą wodą 2/3.
Krok 9:

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wysterylizować przy ciągłym gotowaniu przez 40 minut.
Krok 10:

Wyjmij słoiki z ziarnami, zwiń, połóż na pokrywie, zawiń.
Krok 11:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

