skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zagotuj i ostudź warzywa i jajka.
zetrzyj jajka.
zetrzyj ziemniaki.
zmiażdż buraki i marchewki blenderem.
wymieszaj jedną część ziemniaków z burakami, drugą z marchewką.
drobno posiekaj cebulę, zalej wrzątkiem, dodając kilka kropli octu. Po 20 minutach spuść wodę, wyciśnij cebulę.
śledź obrać, drobno posiekać, wymieszać z cebulą.
rozłóż liść pita mieszanką buraków i ziemniaków, posmaruj majonezem na wierzchu.
połóż drugi arkusz chleba pita. Rozłóż połowę śledzia z cebulą.
połóż trzeci liść pita. Wlać starte jajka. Posmaruj majonezem.
połóż czwarty liść pita. Posmaruj mieszanką marchewkowo-ziemniaczaną, posmaruj majonezem na wierzchu.
połóż piąty liść pita. Rozłóż pozostałe śledzie z cebulą.
Rzuć chleb pita.
zawiń bułkę w szósty chleb pita.
za pomocą nici pokrój rolkę na małe kawałki. Umieść beczki na talerzu. Połóż kilka kawałków śledzia na wierzchu.
udekoruj wszystko koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g