Zupa krem z pieczonej dyni z pieczarkami

Zupa krem z grzybami-to, czego potrzebujesz na obfity obiad! Bardzo niezwykły smak.Gotuje się bardzo szybko.
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 77 % 10 g
58 kcal
IG: 70 / 0 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
miąższ dyni podlewamy oliwą z oliwek i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 20-30 minut, aż dynia stanie się miękka. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie i w rondlu z ziemniakami, wrzuć kilka kawałków selera, trochę zieleni (pietruszka, koperek), aby uzyskać bulion warzywny. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj czosnek i imbir, wszystko dusimy na patelni, doprawiając przyprawami, aż wszystkie składniki będą miękkie. Nie spuszczaj wody, w której gotowano ziemniaki, ale wlej do osobnej miski.
gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy miąższ do blendera wraz z drobno posiekanymi ziemniakami i warzywami, które dusiliśmy na patelni. Wlej trochę bulionu warzywnego (około 100 ml) i dokładnie wymieszaj wszystko w blenderze, aż będzie gładkie, kremowe, jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu. Dla tych, którzy nie są na diecie, możesz dodać 50 ml niskotłuszczowej śmietany, ale jeśli nie zamierzasz jeść całej zupy od razu, musisz ją ponownie podgrzać…
dopraw zupę przyprawami do smaku. Usmażę trochę grzybów z cebulą i dodam je do zupy, a także będzie pyszne, jeśli posypasz zupę ziołami z prażonymi pestkami dyni, krutonami (chleb tostowy z przyprawami) lub kawałkami fileta z kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy