zupa krem z pieczonej dyni z pieczarkami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
miąższ dyni podlewamy oliwą z oliwek i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 20-30 minut, aż dynia stanie się miękka. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie i w rondlu z ziemniakami, wrzuć kilka kawałków selera, trochę zieleni (pietruszka, koperek), aby uzyskać bulion warzywny. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj czosnek i imbir, wszystko dusimy na patelni, doprawiając przyprawami, aż wszystkie składniki będą miękkie. Nie spuszczaj wody, w której gotowano ziemniaki, ale wlej do osobnej miski.
gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy miąższ do blendera wraz z drobno posiekanymi ziemniakami i warzywami, które dusiliśmy na patelni. Wlej trochę bulionu warzywnego (około 100 ml) i dokładnie wymieszaj wszystko w blenderze, aż będzie gładkie, kremowe, jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu. Dla tych, którzy nie są na diecie, możesz dodać 50 ml niskotłuszczowej śmietany, ale jeśli nie zamierzasz jeść całej zupy od razu, musisz ją ponownie podgrzać…
dopraw zupę przyprawami do smaku. Usmażę trochę grzybów z cebulą i dodam je do zupy, a także będzie pyszne, jeśli posypasz zupę ziołami z prażonymi pestkami dyni, krutonami (chleb tostowy z przyprawami) lub kawałkami fileta z kurczaka.
gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy miąższ do blendera wraz z drobno posiekanymi ziemniakami i warzywami, które dusiliśmy na patelni. Wlej trochę bulionu warzywnego (około 100 ml) i dokładnie wymieszaj wszystko w blenderze, aż będzie gładkie, kremowe, jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu. Dla tych, którzy nie są na diecie, możesz dodać 50 ml niskotłuszczowej śmietany, ale jeśli nie zamierzasz jeść całej zupy od razu, musisz ją ponownie podgrzać…
dopraw zupę przyprawami do smaku. Usmażę trochę grzybów z cebulą i dodam je do zupy, a także będzie pyszne, jeśli posypasz zupę ziołami z prażonymi pestkami dyni, krutonami (chleb tostowy z przyprawami) lub kawałkami fileta z kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g