spaghetti z pomidorami i bakłażanem
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
w osolonej wodzie ugotuj spaghetti do miękkości i spłucz, posmaruj olejem roślinnym.
W międzyczasie przygotuj sos: pokrój paprykę w kostkę i usmaż na patelni z oliwą lub rafinowanym olejem słonecznikowym.
gdy papryka jest trochę usmażona, wrzucamy tam pokrojone w kostkę bakłażany i smażymy również na lekko złoty kolor.
następnie wrzuć tam grubo posiekane pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory będą miękkie.
pod koniec gotowania wrzucamy suszoną bazylię na czubek noża lub gałązkę świeżej, solimy, mieszamy i usuwamy z ognia.
Dekoracja: rozłóż spaghetti po włosku na talerzu, polej sosem i posyp tartym serem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g