sos z grzybami

sos grzybowy doda nowe nuty do każdego dania! Jest to bardzo smaczny sos grzybowy, który można przygotować z różnych grzybów - dowolnych odmian i przygotowanych na różne sposoby. Oznacza to, że mogą to być świeże grzyby, suszone, marynowane, a nawet solone.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
70 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć grzyby z olejem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 łyżki mąki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bulion lub wodę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trochę gotować

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec wkładamy śmietanę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sos jest gotowy!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

musisz bardzo drobno posiekać grzyby, a także cebulę. Następnie usmaż wszystko na maśle. Kto nie lubi dużej ilości tłuszczu, możesz zastąpić kremowy warzywem. Ale sos z pieczarkami nadal smakuje lepiej na kremowym, to przecież kuchnia francuska.

Po do opiekania dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Lekko podsmaż i zalej bulionem (bulion można zastąpić zwykłą wodą). Biorę bulion z kurczaka.

następnie dodaj zmieloną sól i pieprz do sosu, ponownie wymieszaj. I dać trochę czasu na gotowanie.

na samym końcu umieść śmietanę.

taki sos z grzybami świetnie komponuje się z krokietami ziemniaczanymi, kotletami warzywnymi, makaronem, kaszą gryczaną lub puree.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy