sos z grzybami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
musisz bardzo drobno posiekać grzyby, a także cebulę. Następnie usmaż wszystko na maśle. Kto nie lubi dużej ilości tłuszczu, możesz zastąpić kremowy warzywem. Ale
sos z pieczarkami
nadal smakuje lepiej na kremowym, to przecież kuchnia francuska.
Po do opiekania dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Lekko podsmaż i zalej bulionem (bulion można zastąpić zwykłą wodą). Biorę bulion z kurczaka.
następnie dodaj zmieloną sól i pieprz do sosu, ponownie wymieszaj. I dać trochę czasu na gotowanie.
na samym końcu umieść śmietanę.
taki sos z grzybami świetnie komponuje się z krokietami ziemniaczanymi, kotletami warzywnymi, makaronem, kaszą gryczaną lub puree.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g