skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musimy zamienić borówki brusznicy w puree. Można to zrobić za pomocą wszelkich dostępnych środków - w blenderze lub w sitku. Następnie musisz dodać naturalny miód do borówki brusznicy. W niektórych przypadkach miód można zastąpić cukrem. Teraz musisz wlać bulion mięsny do przecieru z borówki brusznicy, pozostawiając trochę skrobi. Bulion skrobiowy powinien być zimny. Zamiast bulionu możesz wziąć zwykłą wodę. Dodaj skrobię do części bulionu i dobrze wymieszaj. I wlej ocet do borówki brusznicy i umieść na kuchence.
gdy mieszanina jest bardzo gorąca, wlej skrobię do garnka i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając sos łyżką. Sos należy gotować przez około pięć minut, odliczanie rozpocząć, gdy płyn się zagotuje.
ten sos z borówki brusznicy przyprawia każde jedzenie. Próbowałem go nawet z lodami, okazało się pyszne. To prawda, że bulion został zastąpiony wodą. Ogólnie sos z borówki brusznicy nadaje się do przyprawiania dań mięsnych i rybnych, a także dań z dziczyzny lub drobiu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g