Impregnat do ciasta
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej pół szklanki ciepłej wody do małego rondla, wlej granulowany cukier i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż płyn się zagotuje. Gdy to się stanie, wlej syrop z dżemu wiśniowego, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez co najmniej trzy minuty. W rezultacie powinniśmy uzyskać syrop cukrowy o wyraźnym aromacie wiśni. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać kolejne 50 ml wody. Na samym końcu wlej koniak lub likier do impregnacji – tutaj przekonaj się sam. Zasadniczo możesz nawet dodać wódkę, po prostu z koniakiem okazuje się bardziej aromatyczny. Jak możesz zrozumieć, syrop wiśniowy w tym przepisie kulinarnym można łatwo zastąpić, na przykład, truskawką lub czarną porzeczką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
