Impregnat do ciasta

niesamowita impregnacja ciasta uratuje każdą bazę! Jeśli nie wiesz jeszcze, jak przygotowywana jest standardowa impregnacja ciasta, ten przepis kulinarny ci pomoże. Z reguły taka impregnacja jest niezwykle konieczna, jeśli gotujesz dowolny biszkopt. Zwykle samo ciasto biszkoptowe jest suche, więc lepiej go zwilżyć czymś, aby końcowy posiłek był wilgotny, soczysty, przyjemny w smaku.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
170 kcal
IG: 76 / 0 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

wlej pół szklanki ciepłej wody do małego rondla, wlej granulowany cukier i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż płyn się zagotuje. Gdy to się stanie, wlej syrop z dżemu wiśniowego, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez co najmniej trzy minuty. W rezultacie powinniśmy uzyskać syrop cukrowy o wyraźnym aromacie wiśni. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać kolejne 50 ml wody. Na samym końcu wlej koniak lub likier do impregnacji – tutaj przekonaj się sam. Zasadniczo możesz nawet dodać wódkę, po prostu z koniakiem okazuje się bardziej aromatyczny. Jak możesz zrozumieć, syrop wiśniowy w tym przepisie kulinarnym można łatwo zastąpić, na przykład, truskawką lub czarną porzeczką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy