Deser Semifredo

tradycyjny włoski deser: pyszne miękkie lody! Po spróbowaniu tak słodkiego jedzenia jak semifredo w restauracji o tej samej nazwie, zakochałem się w niej na zawsze. Oczywiście, jako prawdziwa gospodyni domowa, próbowałem samodzielnie przygotować to danie, a teraz ćwiczę je regularnie. Teraz opowiem ci o tym wykwintnym przepisie kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 56 % 19 g
193 kcal
IG: 11 / 47 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

zaczynamy przygotowywać semifreddo od wzięcia ogniotrwałego pojemnika i umieszczenia go na garnku z wrzącą wodą. Następnie włóż żółtka i granulowany cukier do miski. Teraz za pomocą miksera elektrycznego ubijaj mieszaninę przez około 8-10 minut, aż utworzy się gęsta pienista masa i będzie dwukrotnie większa. Następnie usuń mieszaninę z ognia i pozwól jej całkowicie ostygnąć.

następnie dodaj wcześniej bitą śmietanę do masy. Następnie ubij obrane banany sokiem z cytryny w blenderze, a następnie dodaj schłodzoną mieszankę do naszego kremu. Następnie masę wkładamy do zamrażarki, aby zestaliła się na całą noc. Podawaj semifreddo prosto z zamrażarki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina deserowe - 172   kcal/100g
  • Wina półdziorne - 140   kcal/100g
  • Wina są półsłodkie - 88   kcal/100g
  • Wina słodkie - 100   kcal/100g
  • Wino deserowe - 88   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy