kompot z pigwy z białym winem

pyszny, aromatyczny i orzeźwiający napój dla całej rodziny.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

zamienniki napojów gazowanych można znaleźć we własnym ogrodzie. Pigwa da ci wspaniały kompot na upalny dzień. Po znalezieniu dzbanka lub słoika z napojem w lodówce twoja rodzina zaspokoi pragnienie chłodnym, naturalnym produktem. Henomeles (pigwa japońska) jest szeroko stosowany do przygotowywania posiłków. Pigwę w świeżej formie można dodać do herbaty jak cytrynę, a także nadaje barszczom i kapuśniakom przyjemną kwaskowatość. Świeże pigwy na zimę można również przygotować jako jabłka, przechowując je w drewnianych skrzyniach.
przygotowując kompot z pigwy, możesz nieco zmienić przepis, biorąc pod uwagę własny smak.
dokładnie umyj dojrzałe owoce tej samej wielkości, usuń środek, obierz skórę. Pokrój owoce w plasterki. Napełnij plastry pigwy zimną wodą i moczyć przez kilka godzin, aby zmniejszyć ilość kwasów organicznych.
W wysokim rondlu zagotuj wodę i zanurz pigwę we wrzącej wodzie, po 5 minutach wlej cukier zgodnie z przepisem i gotuj kompot, aż plasterki będą miękkie. Wyłącz ogień na kuchence i dodaj startą skórkę z cytryny lub pomarańczy dla smaku.
kilka łyżek białego wina wlewa się do schłodzonego kompotu (dla dorosłych). Kompot podaje się w wysokich szklankach z liśćmi mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy