skład / składniki
metoda gotowania
zamienniki napojów gazowanych można znaleźć we własnym ogrodzie. Pigwa da ci wspaniały kompot na upalny dzień. Po znalezieniu dzbanka lub słoika z napojem w lodówce twoja rodzina zaspokoi pragnienie chłodnym, naturalnym produktem. Henomeles (pigwa japońska) jest szeroko stosowany do przygotowywania posiłków. Pigwę w świeżej formie można dodać do herbaty jak cytrynę, a także nadaje barszczom i kapuśniakom przyjemną kwaskowatość. Świeże pigwy na zimę można również przygotować jako jabłka, przechowując je w drewnianych skrzyniach.
przygotowując kompot z pigwy, możesz nieco zmienić przepis, biorąc pod uwagę własny smak.
dokładnie umyj dojrzałe owoce tej samej wielkości, usuń środek, obierz skórę. Pokrój owoce w plasterki. Napełnij plastry pigwy zimną wodą i moczyć przez kilka godzin, aby zmniejszyć ilość kwasów organicznych.
W wysokim rondlu zagotuj wodę i zanurz pigwę we wrzącej wodzie, po 5 minutach wlej cukier zgodnie z przepisem i gotuj kompot, aż plasterki będą miękkie. Wyłącz ogień na kuchence i dodaj startą skórkę z cytryny lub pomarańczy dla smaku.
kilka łyżek białego wina wlewa się do schłodzonego kompotu (dla dorosłych). Kompot podaje się w wysokich szklankach z liśćmi mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g