skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw gotuję jajka i pozwalam im ostygnąć w zimnym miejscu, ale nie w lodówce, gdzie nie można umieścić gorącego. Najczęściej schładzam je w durszlaku pod strumieniem zimnej wody spod kranu. W specjalnym drewnianym moździerzu dokładnie pocieram żółtka solą i musztardą, aż uzyskasz całkowicie jednorodną pastę. Następnie wkładam tę masę do lodówki na dwadzieścia minut.
następnie nadszedł czas, aby wprowadzić zmiękczone masło, drobno posiekaną zieloną cebulę i wymieszać jedzenie w blenderze. Trzymam go w lodówce przez kolejne dziesięć minut. Sałatka jest gotowa i można ją podawać zarówno w salaterce, jak i po prostu posmarować kanapkami. Najczęściej robię kanapki, które podaję do stołu. Kulinarny przepis na masło jajeczne widziałem w jednym z kulinarnych programów telewizyjnych wiele lat temu i dość często go gotuję, zwłaszcza zimą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g