zupa marynowana z nerkami i jęczmieniem klasycznym

wszystko nowe to dobrze zapomniane stare. Dotyczy to również marynaty! Umiarkowanie kwaśny, umiarkowanie tłusty. Aby zrobić klasyczny przepis na marynatę, musiałem dokładnie poszukać. Inne przepisy na marynatę są bardzo przyzwoite. Nazwa tej marynaty mówi sama za siebie. Zapewniamy, że klasyka zachwyci cię nie mniej pomysłami na jej temat.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 33 % 7 g
108 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

istnieje wiele przepisów kulinarnych na marynaty, ale przedstawiam klasyczny rosyjski przepis na to danie. Marynata to wspaniałe jedzenie na mroźne zimowe dni. Pokrój nerki wzdłuż i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Mostek wołowy myjemy w wodzie i gotujemy do miękkości bez soli i przypraw. Mięso wyjmujemy z bulionu, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Gotuj nerki w osobnym rondlu przez 30 minut po ugotowaniu. Nie usuwamy piany i nie solimy, myj gotowe nerki w wodzie. We wrzącym bulionie wrzucamy umytą jęczmień, a po 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę. Smalec topi się na patelni i smaży posiekaną cebulę z marchewką startą na grubej tarce. Po kilku minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ogórki do patelni. Dusić wszystko razem przez 5 minut, posypane cukrem granulowanym. Gotową mieszaninę przenosi się do bulionu z prawie gotowym jęczmieniem i ziemniakami. Następnie dodaj kawałki mięsa i nerki pokrojone w plastry. Wlej solankę ogórkową i włóż przyprawy. W razie potrzeby dodaj zupę. Gotuj na wolnym ogniu w przykrytym rondlu przez 10 minut. Klasyczna marynata jest gotowa, podajemy ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Nerki wieprzowe - 102   kcal/100g

Podobne przepisy