skład / składniki
gotowanie krok po kroku
istnieje wiele przepisów kulinarnych na marynaty, ale przedstawiam klasyczny rosyjski przepis na to danie. Marynata to wspaniałe jedzenie na mroźne zimowe dni. Pokrój nerki wzdłuż i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Mostek wołowy myjemy w wodzie i gotujemy do miękkości bez soli i przypraw. Mięso wyjmujemy z bulionu, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Gotuj nerki w osobnym rondlu przez 30 minut po ugotowaniu. Nie usuwamy piany i nie solimy, myj gotowe nerki w wodzie. We wrzącym bulionie wrzucamy umytą jęczmień, a po 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę. Smalec topi się na patelni i smaży posiekaną cebulę z marchewką startą na grubej tarce. Po kilku minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ogórki do patelni. Dusić wszystko razem przez 5 minut, posypane cukrem granulowanym. Gotową mieszaninę przenosi się do bulionu z prawie gotowym jęczmieniem i ziemniakami. Następnie dodaj kawałki mięsa i nerki pokrojone w plastry. Wlej solankę ogórkową i włóż przyprawy. W razie potrzeby dodaj zupę. Gotuj na wolnym ogniu w przykrytym rondlu przez 10 minut. Klasyczna marynata jest gotowa, podajemy ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Nerki wieprzowe - 102 kcal/100g