skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej cukier do odpowiedniego rondla z grubym dnem. Dodaj przefiltrowaną rozpuszczalną płynną kawę (możesz użyć zwykłej wody, jeśli nie chcesz smaku kawy w swoich cukierkach). Wszystko wymieszaj, umieść na kuchence na średnim ogniu. Gdy masa się zagotuje, dodaj więcej ognia i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści i zmieni kolor syropu cukrowego. Powinien stać się jasny, złoty. Zdejmij patelnię z pieca i zacznij ugniatać masło w karmelu. Następnie wlej śmietanę, jednocześnie mieszając masę.
powinien uzyskać jednolity i równomierny kolor karmelu a la toffi. Posmaruj odpowiednie foremki masłem i wlej do nich słodką masę. Możesz wlać na blachę do pieczenia, a następnie, gdy mieszanina stwardnieje, pokroić w kostkę.
to bardzo smaczne domowe cukierki, które wyglądają jak toffi. Możesz owinąć każdy w przezroczystą folię, w tej formie można je przechowywać przez długi czas. Jeśli okaże się, że są zbyt lepkie, możesz je zawinąć w cukier puder.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g