ser z twarogu ziemniaki żółtka

oryginalny przepis na przystawkę ziemniaczaną! Ser ziemniaczany-to tylko brzmi dziwnie. W rzeczywistości jest to świetna przekąska do piwa, obfity posiłek i bardzo prosty przepis kulinarny. Możesz oczywiście podawać ser ziemniaczany ze śmietaną lub kwaśną śmietaną. Ale najlepiej jest używać go pod szklanką piwa i domowymi krakersami.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 19 % 6 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

przygotowanie sera ziemniaczanego jest bardzo proste. Najpierw musisz obrać ziemniaki i ugotować bulwy w całości, na pół lub tak wygodnie, jak to możliwe. Kroję w paski – więc ziemniaki gotują się szybciej. Do sera ziemniaczanego nadają się ziemniaki dowolnej jakości, chociaż kupuję najbardziej nierozwinięte. Moim zdaniem takie ziemniaki smakują najlepiej. Co więcej, nie jest "zepsuta" i ogólnie przyjemniejsza w gotowaniu. Wystarczy trochę solić wodę na ziemniaki – do samego sera dodamy również sól.
gotowe, ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub po prostu dokładnie rozgnieść. Najważniejsze jest to, że nie pozostaną żadne kawałki. Zaraz potem przyprawiam masę ziemniaczaną solą i kminkiem i dokładnie mieszam. Następnie oddzielam żółtko od 6 jajek, dodaję również do ziemniaków i mieszam masę ziemniaczaną z twarogiem.
teraz najważniejsza rzecz. Aby przygotować ser ziemniaczany, musisz wcześniej przygotować torbę ze zwykłego płótna. Możesz użyć worków z bardzo gęstego nylonu, ale specjalnie dla sera uszyłem kilka lnianych. Zachowują niezbędną wilgotność.
po dokładnym wymieszaniu masy ziemniaczano-twarogowej worek należy lekko zwilżyć i włożyć do niego nasz przyszły ser ziemniaczany. Następnie mocno zawiązuję torebkę z serem i kładę ją pod prasą. Po kilku godzinach ser można zdobyć, pokroić na kawałki i zaskoczyć przyjaciół serem ziemniaczanym o bardzo przyjemnym, delikatnym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy