skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie sera ziemniaczanego jest bardzo proste. Najpierw musisz obrać ziemniaki i ugotować bulwy w całości, na pół lub tak wygodnie, jak to możliwe. Kroję w paski – więc ziemniaki gotują się szybciej. Do sera ziemniaczanego nadają się ziemniaki dowolnej jakości, chociaż kupuję najbardziej nierozwinięte. Moim zdaniem takie ziemniaki smakują najlepiej. Co więcej, nie jest "zepsuta" i ogólnie przyjemniejsza w gotowaniu. Wystarczy trochę solić wodę na ziemniaki – do samego sera dodamy również sól.
gotowe, ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub po prostu dokładnie rozgnieść. Najważniejsze jest to, że nie pozostaną żadne kawałki. Zaraz potem przyprawiam masę ziemniaczaną solą i kminkiem i dokładnie mieszam. Następnie oddzielam żółtko od 6 jajek, dodaję również do ziemniaków i mieszam masę ziemniaczaną z twarogiem.
teraz najważniejsza rzecz. Aby przygotować ser ziemniaczany, musisz wcześniej przygotować torbę ze zwykłego płótna. Możesz użyć worków z bardzo gęstego nylonu, ale specjalnie dla sera uszyłem kilka lnianych. Zachowują niezbędną wilgotność.
po dokładnym wymieszaniu masy ziemniaczano-twarogowej worek należy lekko zwilżyć i włożyć do niego nasz przyszły ser ziemniaczany. Następnie mocno zawiązuję torebkę z serem i kładę ją pod prasą. Po kilku godzinach ser można zdobyć, pokroić na kawałki i zaskoczyć przyjaciół serem ziemniaczanym o bardzo przyjemnym, delikatnym smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g