lukier z białego cukru do pieczenia z sokiem z cytryny

Prosty przepis na biały lukier. Pyszne i szybkie! Na każdy nowy rok niezmiennie przygotowuję takie jedzenie jak ciasteczka w polewie cukrowej dla najmłodszych Gości. Dzieci tak bardzo lubią wszystko jasne, atrakcyjne słodycze. A jeśli ciasteczka mogą być kruche, biszkoptowe, owsiane lub inne, a ich przepisy kulinarne nie są takie trudne do znalezienia. Inaczej jest w przypadku lukru cukrowego. Musiałem ciężko pracować, aby znaleźć odpowiedni sposób, aby go przygotować, a teraz podzielę się nim z wami.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 74 g
279 kcal
IG: 1 / 0 / 99

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

jak zrobić lukier:

zaczynamy od dokładnego wymieszania przygotowanego wcześniej cukru pudru i soku z cytryny. Teraz stawiamy naszą mieszaninę na małym ogniu i gotujemy glazurę, aż będzie gładka, około 5-7 minut. Gdy glazura jest już gotowa, w razie potrzeby możesz dodać do niej barwniki spożywcze w różnych kolorach (możesz się bez tego obejść). Ponieważ lukier cukrowy bardzo szybko twardnieje, zanurzamy go w naszych ciasteczkach, gdy jest jeszcze ciepły. Następnie ostrożnie złóż ciasteczka na półmisek i pozostaw do wyschnięcia. Kiedy tak się stanie, ciasteczka mogą być podawane do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy