lukier z białego cukru do pieczenia z sokiem z cytryny
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
jak zrobić lukier:
zaczynamy od dokładnego wymieszania przygotowanego wcześniej cukru pudru i soku z cytryny. Teraz stawiamy naszą mieszaninę na małym ogniu i gotujemy glazurę, aż będzie gładka, około 5-7 minut. Gdy glazura jest już gotowa, w razie potrzeby możesz dodać do niej barwniki spożywcze w różnych kolorach (możesz się bez tego obejść). Ponieważ lukier cukrowy bardzo szybko twardnieje, zanurzamy go w naszych ciasteczkach, gdy jest jeszcze ciepły. Następnie ostrożnie złóż ciasteczka na półmisek i pozostaw do wyschnięcia. Kiedy tak się stanie, ciasteczka mogą być podawane do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g