Sałatka ziemniaczano-fasolowa z anchois
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zaczynamy od oczyszczenia fasoli, spłukujemy ją, kroimy bardzo długie strąki na pół. Następnie gotujemy przygotowaną fasolę przez około 7-10 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie rozłóż gotowaną fasolę z rondla i schłodź w chłodnej wodzie. Następnie ugotowane ziemniaki są obrane i pokrojone w średniej wielkości plastry. Następnie obierz szalotkę, pokrój ją w pierścienie. Pokrój pomidora na 8 części, zalej wrzącą wodą, pozostaw na kilka minut, wyjmij, usuń skórkę, usuń nasiona i drobno posiekaj miąższ. Teraz zacznijmy przygotowywać sos. Aby to zrobić, wymieszaj wcześniej przygotowany bulion mięsny, ocet winny, zioła i oliwę z oliwek. Sos, sól i pieprz według własnych upodobań. Teraz wymieszaj przygotowane ziemniaki, zieloną fasolę, cebulę i kostki pomidora z dressingiem. Teraz rozłóż sałatkę na dużym płaskim naczyniu, udekoruj ją sardelami pokrojonymi na pół wzdłuż, obierz jajko na twardo, pokrój w plastry i połóż po bokach sałatki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g