makaron mleczny

Dowiedz się, jak zrobić makaron własnymi rękami! Do wermiszelu potrzebujesz ługu 0,5 szklanki-roztworu popiołu drzewnego w wodzie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 75 % 39 g
232 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

we Włoszech, jak wszyscy wiedzą, makaron i inne makarony są akceptowane jako najsmaczniejsze danie kulinarne na świecie. Proponuję udowodnić, że nie jesteśmy gorsi i chcę zaoferować przepis na bardzo smaczne i satysfakcjonujące jedzenie - wermiszel mleczny. Po wypróbowaniu tego nikt nie może Ci powiedzieć: Grazie signorina!
więc przede wszystkim musimy zrobić domowy makaron. Aby to zrobić, zagniataj bardzo ciasne ciasto, spłaszcz je w cienką warstwę i pokrój w cienkie paski. Makaron należy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ należy go suszyć przez trzy dni. Następnie dodaj go do przegotowanego mleka, dodaj masło, sól i cukier z wanilią. Gdy mleko się zagotuje i zacznie gęstnieć, przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika na pół godziny. Po wyjęciu makaronu połóż go łyżką na talerzu, posyp śmietaną i włóż z powrotem do piekarnika. Gotuj, aż makaron się zrumieni. Jedzenie okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Możesz po prostu ugotować makaron w mleku.
Buono appetito!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy