skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj obszar roboczy.
bierzemy szeroką deskę i posypujemy ją cukrem pudrem. W pobliżu umieść zimną wodę w dużej misce.
wlej cukier do dużego rondla i wlej dwie trzecie wody. Ogrzewamy na małym ogniu i ciągle mieszamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
dodaj krem z kamienia nazębnego i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj do stanu karmelu.
Przenieś patelnię do miski z zimną wodą. I nadal mieszamy mieszaninę cukru, aż stanie się gęsta.
mielone migdały i białka jaj wkładamy do mieszanki, gdy lekko ostygnie, ale nie do końca. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie mieszać.
rozłóż mieszaninę na przygotowanej desce, wyrównaj szpatułką i ostudź do końca. Następnie wlej cukier puder i ugniataj marcepan, aż stanie się miękki i gładki. Tak, aby można było rzeźbić.
podstawę można przechowywać w hermetycznym pojemniku, owiniętym folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Tatar - 0 kcal/100g