Domowy marcepan (masa Marcepanowa)

w połączeniu czekolady i owoców-takie jedzenie, że polizasz palce! Jak mówią na Zachodzie, marcepan sam w sobie jest świetny. A kiedy jest w połączeniu z czekoladą, owocami lub dżemem - to takie jedzenie, że polizasz palce. Wspaniałe cukierki, a nawet ciasta, są wykonane z marcepanu, tworzą figurki i pokrywają je lukrem. Czasami są to prawdziwe dzieła sztuki. A najciekawsze jest to, że podstawa jest jedna, a marcepan wygrywa tylko dzięki wyobraźni tych, którzy robią z niego cukierki. Opowiem ci o kulinarnym przepisie na bazę, chociaż jest to straszna tajemnica.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 9 g
tłuszcze 28 % 24 g
węglowodany 62 % 53 g
465 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw przygotuj obszar roboczy.
bierzemy szeroką deskę i posypujemy ją cukrem pudrem. W pobliżu umieść zimną wodę w dużej misce.
wlej cukier do dużego rondla i wlej dwie trzecie wody. Ogrzewamy na małym ogniu i ciągle mieszamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
dodaj krem z kamienia nazębnego i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj do stanu karmelu.
Przenieś patelnię do miski z zimną wodą. I nadal mieszamy mieszaninę cukru, aż stanie się gęsta.
mielone migdały i białka jaj wkładamy do mieszanki, gdy lekko ostygnie, ale nie do końca. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie mieszać.
rozłóż mieszaninę na przygotowanej desce, wyrównaj szpatułką i ostudź do końca. Następnie wlej cukier puder i ugniataj marcepan, aż stanie się miękki i gładki. Tak, aby można było rzeźbić.
podstawę można przechowywać w hermetycznym pojemniku, owiniętym folią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Tatar - 0   kcal/100g

Podobne przepisy