skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umyj mięso, zalej je wodą w rondlu o pojemności 3-3,5 litra. Gotuj bulion przez półtorej godziny na małym ogniu, usuwając pianę. Myjemy-obieramy warzywa, kroimy je w duże kostki. Dodaj ziemniaki, cebulę i bakłażana do bulionu i gotuj przez 10-15 minut. Następnie włóż tutaj pomidory z papryką i gotuj przez około 10 minut. Posiekaj zioła, posiekaj gorzką paprykę, wyciśnij czosnek przez prasę. Wszystko to wkładamy do zupy, solimy i dodajemy ulubione przyprawy chmielu-suneli, liść laurowy itp.
teraz wyłącz gaz, przykryj zupę pokrywką i pozwól jej parzyć przez pół godziny. Podawane na gorąco.
nawiasem mówiąc, ktoś gotuje danie również przy ognisku. Ale większość gotuje w kuchni. Cała" atrakcja " shuluma to przyprawy, które lepiej kupić w wadze na rynku. Pod" shulum "wlejesz wszystko, wiedząc, że jagnięcina" kocha".
Co to jest shulum? To trochę zupa z ucha. To prawda, że gotują go z dzikiej kaczki. Mile widziana jest również opcja z jagnięciną. Zwykle mężczyźni bardzo lubią to danie, ponieważ gotuje się je częściej na ogniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g