zupa z wędzonego boczku z soczewicą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wcześniej tylko słyszałem lub czytałem o soczewicy. Nigdy nie gotowałam. Raz na rynku zobaczyłam ją na własne oczy. Wzbudziłem zainteresowanie-dlaczego nie ugotować mi tego jedzenia? Zadzwoniłem do moich przyjaciół – czy jest jakiś odpowiedni przepis kulinarny do wypróbowania. Nikt nie gotuje, nie. I poszedłem obejrzeć Internet, znalazłem! Po prostu uwielbiam gotować coś niezwykłego, ponieważ natknąłem się na ten przepis na zupę z wędzonego boczku z soczewicą, nie mogłem przejść obok. Gotowałem i nie żałowałem. strasznie sycąca zupa i lepiej ugotować ją z całą soczewicą, która jest zielonkawo-brązowa i nie wymaga wstępnego namaczania.
Tak więc, aby przygotować porcje 4-6, podgrzej olej w dużym rondlu, smaż na nim boczek – aż wypłynie z niego tłuszcz. Następnie dodaj przygotowane warzywa-cebulę, marchewkę i seler i smaż je na dużym ogniu, mieszając, aby wszystko miało czas na smażenie. Następnie dodaj soczewicę-umytą i odsączoną, a także słoik z pomidorami. Następnie włóż tutaj czosnek i wlej bulion.
gdy tylko bulion się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. 15 minut przed gotowaniem dodaj kapustę. Jeśli chcesz, dopraw-uwielbiam. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Tak więc, aby przygotować porcje 4-6, podgrzej olej w dużym rondlu, smaż na nim boczek – aż wypłynie z niego tłuszcz. Następnie dodaj przygotowane warzywa-cebulę, marchewkę i seler i smaż je na dużym ogniu, mieszając, aby wszystko miało czas na smażenie. Następnie dodaj soczewicę-umytą i odsączoną, a także słoik z pomidorami. Następnie włóż tutaj czosnek i wlej bulion.
gdy tylko bulion się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. 15 minut przed gotowaniem dodaj kapustę. Jeśli chcesz, dopraw-uwielbiam. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g