skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc najpierw musisz ugotować bulion warzywny. Aby to zrobić, weź patelnię. Wlej do niego wodę i podpal. Kiedy się zagotuje, włóż do niej cebulę i marchewkę. Pozwól im gotować. Na koniec włóż liść laurowy, sól. Możesz dodać groszek czarnego pieprzu. Wyciągnij warzywa i odcedź bulion. Następnie rozcieńczyć pół litra wody. Ponownie podpal. Niech się zagotuje. W tym czasie obierz i pokrój dynię na kawałki. Włóż go do gotującego się bulionu. Następnie obierz cebulę, pokrój i włóż do bulionu. Zmiażdż czosnek w bulionie. Poczekaj, aż się zagotuje. Zrób mały ogień i gotuj przez 15 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągnij gotowane warzywa łyżką cedzakową. Osuszyć i zmielić w blenderze. Powinno być puree. Jeśli to konieczne, dodaj trochę bulionu. Włóż puree z gałki muszkatołowej i sól. Możesz pieprzyć, jeśli kochasz. Rozłóż zupę dyniową na talerzach. Na wierzch spirali wlej śmietanę. Takie jedzenie podawane jest z gorącymi grzankami chlebowymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g