zupa puree na bulionie i śmietanie z dyni

delikatna kremowa zupa przypadnie do gustu całej twojej rodzinie! Teraz w sezonie warzywnym chciałbym kontynuować temat przygotowywania zup warzywnych. Bardzo zdrowa i pyszna zupa dyniowa ze śmietaną. Znalazłem ten przepis w książce o jedzeniu dla dzieci. Teraz okresowo przygotowuję go dla dzieci. Na szczęście zaopatrzyli się w dynię. Rodzice rosną w kraju.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
39 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

więc najpierw musisz ugotować bulion warzywny. Aby to zrobić, weź patelnię. Wlej do niego wodę i podpal. Kiedy się zagotuje, włóż do niej cebulę i marchewkę. Pozwól im gotować. Na koniec włóż liść laurowy, sól. Możesz dodać groszek czarnego pieprzu. Wyciągnij warzywa i odcedź bulion. Następnie rozcieńczyć pół litra wody. Ponownie podpal. Niech się zagotuje. W tym czasie obierz i pokrój dynię na kawałki. Włóż go do gotującego się bulionu. Następnie obierz cebulę, pokrój i włóż do bulionu. Zmiażdż czosnek w bulionie. Poczekaj, aż się zagotuje. Zrób mały ogień i gotuj przez 15 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągnij gotowane warzywa łyżką cedzakową. Osuszyć i zmielić w blenderze. Powinno być puree. Jeśli to konieczne, dodaj trochę bulionu. Włóż puree z gałki muszkatołowej i sól. Możesz pieprzyć, jeśli kochasz. Rozłóż zupę dyniową na talerzach. Na wierzch spirali wlej śmietanę. Takie jedzenie podawane jest z gorącymi grzankami chlebowymi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy